Kun Helga, 95, syntyi, hänen äitinsä jäi yksin – nyt hän haluaa selvittää sukumysteerin

95-vuotias Helga Aaltonen ja hänen 69-vuotias tyttärensä Annemari Lassila haluaisivat selvittää sukuhaarastaan puuttuvan linkin. DNA-testin avulla he ovat päässeet jo jäljille. 

Annemari Lassila on tehnyt sukututkimusta taustoistaan jo pitkään. Suvussa on kuitenkin yksi selkeästi pimennossa oleva osa, äidin isä, jonka henkilöllisyyttä he eivät tänäkään päivänä tiedä.

– Meille ei ole niinkään tärkeää löytää sukulaisia. Itse ajattelen, että oma ja äitini tausta sekä isoäidin elämä saisivat uuden merkityksen, koska siitä puuttuu nyt osa, Lassila kuvailee pimennossa olevan isoisän etsintää.

Pekka Halttunen löysi oikean isänsä vuosien etsimisen jälkeen. Katso video ja lue juttu!

Kuka on "Kanadan mies"?

Helga Aaltonen syntyi vuonna 1926 naimattoman äitinsä lapseksi Kustavissa. Äiti työskenteli karjakkona ja piikana.

Annemari kertoo, että äidin mukaan aviottomaan lapseen suhtauduttiin suopeasti.

– Hän on ollut sillä tavalla onnekas. Kun olen itse tehnyt tutkimusta suvustamme, olen ymmärtänyt, ettei aviottomiin lapsiin aina suhtauduttu tuohon aikaan yhtä hyvin.

Annemarin mukaan äiti ei koskaan ole osannut isäänsä kaivata, mutta suhtautuu kyllä uteliaisuudella Annemarin sukututkimusprojektiin.

Annemarin isoäiti ei koskaan varmuudella virallisesti kertonut Helgan isästä. Perheen kesken hänestä on puhuttu "Kanadan miehenä", sillä Helgan äidin kertomuksen mukaan isä oli lähtenyt ulkomaille.

– Vaikka olen kuullut kyläläisten kuulopuheet ja huhut, lähden faktoista ja lähteistä. Äitini kuitenkin muistaa oman lapsuutensa tarinan isän taustoista ja samaistuu tähän hyvin voimakkaasti.

Annemari korostaa, että mikäli isoisäksi paljastuu se, jota epäillään, hän oli äidin syntymän aikaan vapaa mies ja avioitui vasta vuosia myöhemmin.

Oletko sukua näille henkilöille?

Suvun selvittäminen sai muutama vuosi sitten uutta pontta, kun he päättivät tehdä DNA-testin.

Sukututkija Jaana Hietalan avulla mahdollinen sukuhaara on saatu jo tunnistettua, mutta varsinainen isä on yhä selvittämättä.

Varmaksi tiedetään nyt Helgan pikkuserkku ja pikkuserkun lapsi toisesta sukuhaarasta. Nyt Helga ja Annemari yrittävät yhdessä sukututkijan kanssa löytää yhteisien esivanhempien jälkeläisiä, jotta isä saataisiin selville.

Helgan tiedetään olevan vuonna 1862 Rymättylään asettuneen Josefa Sjöblomin ja Johan Stenholmin jälkeläinen.

Nyt he vetoavatkin, että Josefan ja Johanin lasten, Carl Hjalmar Suomisen (ent. Stenholm s.1864), Hilma Matilda Stenholmin (s.1873) ja Frans Oskar Larssonin (ent. Stenholm s.1876) jälkeläiset ottaisivat yhteyttä sukututkija Jaana Hietalaan asian selvittämiseksi.

– Ymmärrämme, että asia saattaa olla arkaluontoinen, mutta olemme päättäneet etsiä henkilöitä julkisuuden kautta, koska luonnollisestikaan Helgalla ei ole enää paljoa aikaa jäljellä selvittää isäänsä, Hietala toteaa.

– Näiden henkilöiden sukuhaarasta selviäisivät Helgan pikkuserkut, mutta mahdollisesti myös hänen isänsä.

Lue myös:

    Uusimmat