Ihmisten ja lemmikkieläinten ohella myös villieläimet kärsivät Suomen poikkeuksellisen pitkästä helleputkesta. Eläintarha Korkeasaaressa toimii villieläinhoitola, joka vastaanottaa hädässä olevia villieläimiä.
Hoitolaan saapuu niin eläimiä laidasta laitaan, kuten lintuja, jyrsijöitä ja silloin tällöin myös matelijoita. Sairaalaan joutuneet eläimet voivat olla esimerkiksi loukkaantuneita tai eroon emosta joutuneita. Tavan kansalaiset ovat aktiivisia auttamaan apua tarvitsevia esimerkiksi lintuja, mutta eläintenhoitaja Laura Pulli muistuttaa asioita, joita on pidettävä mielessä villieläinten kanssa tekemisissä ollessa.
– Lintujen kanssa ei kannata työntää vettä nenän eteen. Lintu voi hädissään tukehtua. Jos on epävarma tilanteesta, niin kannattaa soittaa apua, Pulli kertoo.
Loukkaantuneen eläimen löytyessä olisi hyvä soittaa joko kunnalliselle pelastuslaitokselle tai Korkeasaareen. Korkeasaareen tuoduista eläimistä 40 prosenttia kuntoutuu ja vapautetaan luontoon.
Yksi laji, joka kärsii erityisesti helteestä, on tervapääsky. Tervapääskyn pesät sijoittuvat usein ihmisasutuksen kattojen juureen ja kuumentuneet kattorakenteet saavat poikaset tolaltaan, joka voi johtaa putoamiseen pesästä.
Pesästä pudonnut tervapääsky tarvitsee aina apua, koska sen jalat ovat niin lyhyet, ettei se pysty lähtemään maasta lentoon. Myöskään emo ei pysty ruokkimaan poikasia maahan.
Videolla eläintenhoitaja Laura Pulli kertoo, kuinka hätää tarvitsevia eläimiä tulee auttaa ja kuinka Korkeasaari pitää huolta heille tuoduista villieläimistä, kuten helteestä kärsiviä tervapääskyjä.