Helmikuun lämpöaalto saa rastaan laulamaan ja karhut kömpimään pesästään – "Sopii siihen kuvaan, mitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista on sanottu"

2:09img
Pekka Pouta kertoo päivän sään
Julkaistu 16.02.2019 09:30
Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

Viime aikoina suomalaiset ovat saaneet nauttia poikkeuksellisen lämpimistä päivistä vuodenaikaan nähden. Lisääntynyt auringonvalo ja lämpö vaikuttavat ihmisiin, mutta myös muuhun luontoon.

Asian vahvistaa Suomen ympäristökeskuksen biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro.

– Nyt kun on näin lämmintä, niin se vaikuttaa lintuihin. Varsinkin mustarastas ja talitiainen alkavat laulamaan. Pöllöt taas alkavat huhuilemaan.

Luonnon heräämiseen on syynä päivän pidentyminen ja lämpöaalto. Linnut siis innostuvat, että kevät saapumassa. Muutkin metsäneläimet ovat alttiina lämmön vaikutuksille.

– Jos lumet sulavat, niin myös talviunta nukkuvat karhut saattavat vaihtaa pesäpaikkaa. Niin ikään supikoiran ja ketun kiimakäyttäyminen voimistuu lämmön myötä, Lumiaro kertoo.

Lisäksi lähialueilla talvehtivat muuttolinnut saattavat lähteä liikkeelle. Suomessa onkin jo nähty ensimmäiset sepelkyyhkyt. 

– Kasvien kohdalla lämpö ei vaikuta samalla lailla, esimerkiksi puut pysyvät vielä unessa, Lumiaro huomauttaa.

Ei haittaa luontoa

Viime päivien lämmin ajanjakso johtuu Föhn-tuulista, jotka tulevat Pohjois-Atlantilta. Ilmiöstä ei ole luonnolle minkäänlaista haittaa.

– Mutta jos lämmin jakso jatkuu pidempään ja muuttolinnut tulevat Suomeen sankoin joukoin ja sää vaihtuukin kylmemmäksi, niin silloin lintuja kuolee.

Lumiaron mukaan viime päivien sääilmilö sopii siihen kuvaukseen, mikä on ennustettu ilmastonmuutoksen vaikutuksista – eli kevät ja lämpöjaksot tulevat entistä aikaisemmin.

– Tosin yhdestä lämpimästä sääjaksosta ei voi sanoa, että se on seurausta ilmastonmuutoksesta, Lumiaro painottaa.

Lue myös: Hiihtolomailijoille luvassa kaikkea loskasta paukkupakkasiin – jopa -20 etelässäkin!

Raumalla on mitattu ajankohdan lämpimin lukema 60 vuoteen

Tuoreimmat aiheesta

Ympäristö