Yllättävät pakkaskelit syrjäyttivät orastavan kevään.
Moni ehti huokaista helpotuksesta kevään selkeästi koittaessa, mutta liian aikaisin. Viime päivienkovat pakkaset ja lumipyryt syrjäyttivät jo aluillaan olevan kevään.
Luontoliiton kevätseurantakoordinaattori Lotta Ojajärvi myöntää itsekin yllättyneensä yhtäkkistä tammikuista säätä.
– Kevään ajoittuminen vaihtelee vuosittain ja pitkän aikavälin näkökulmasta viivästyminen ei ole normaalista poikkeavaa, Ojajärvi lohduttaa.
Hän kertoo, että muutamana aiempana vuonna maaliskuussa on saatu nauttia hyvinkin keväisestä säästä, joten ihmiset ovat hiukan hämmentyneitä tämän vuoden tilanteesta.
Hänen mukaansa ihmisten ilmoittamista havainnoista voi selkeästi huomata sen tosiasian, että kevät antaa nyt odotuttaa itseään.
– Hyvänä esimerkkinä sanoisin, että Luontoliiton kevätseurantaan oli tullut viime vuoden maaliskuuhun mennessä noin 1100 havaintoa, kun tänä vuonna havaintoja on tullut vasta noin 400, Ojajärvi kertoo.
Leskenlehdet odottelevat tuloaan
Monen suomalaisen mielestä kevään ensimmäinen merkki on maan alta puskevat leskenlehdet, joita tänäkin keväänä on ehditty jo vähissä määrin havaita.
Ojajärvi toteaa, että vaikka niin sanottujen varhaisten kukkijoiden tulo viivästyy, hän tietää, että niistä päästään vielä nauttimaan ympäri maata.
– Siellä ne odottelevat maan alla vuoroaan. Yleensä leskenlehtien runsastuminen alkaa huhtikuun ensimmäisillä viikoilla, joten varmasti vielä tulemme näkemään näitä niin sanottuja maan aurinkoja, Ojajärvi kertoo.
Ensimmäiset hyönteiset eivät selviä
Kevään pölyttäjistä sen sijaan Ojajärvi on huolissaan.
– Hyönteisistä kevään ensimmäiset herääjät ikävä kyllä paleltuvat. Esimerkiksi kimalaiskuningattaret eivät selviä kylmistä säistä.
– Se sijaan muurahaiset käyvät kurkkaamassa keostaan, onko sää jo tarpeeksi lämmin ulkoilulle. Aurinko lämmittää keon maanpäällistä osaa ja lämpö ohjaa muurahaiset ylös, Ojajärvi pohtii.
Onko virpojille pajunkissoja?
Paju, jonka vitsoja pikkunoidat tarvitsevat tulevan viikonlopun virpomisiin puskee pajunkissoja jo hyvää vauhtia, eikä kylmä sää ole ratkaisevasti vaikuttanut niihin.
– Pajun kukinta on vielä aluillaan tai pieniltä osin jo alkanutkin. Pajunkissoja on jo nähtävillä ja vaikka säässä tuli kylmempi vaihe, paju on kasvi, joka ei kylmästä kauheasti ota vahinkoa. Kukinta tulee viivästymään kylmien ilmojen myötä, Ojajärvi sanoo.
Virpojille Ojajärvi kuitenkin muistuttaa, että kevään pörriäiset tarvitsevat pajun kukintoja ravinnokseen, joten kukkivia oksia olisi hyvä jättää metsään kevään ensimmäisille pölyttäjille.
Muuttolintujen paluumuutto aaltoilee
Luontoliiton kevätseurantakoordinaattori iloitsee, että kevätseurantaan on ilmoitettu jo lukuisista muuttolinnuista, kuten laulujoutsenista, peipoista ja töyhtöhyypistä.
– Ensimmäiset muuttolinnut eivät kauheasti hätkähdä talvista säätä.
Viimeaikaisissa keskusteluissa on yleisesti oltu huolissaan, että osa muuttolinnuista kääntyy kannoillaan ja lentää takaisin etelään kylmän sään takia. Ojajärvi toppuuttelee huolestuneille, että ilmiö on täysin normaali.
– Lintujen muutto aaltoilee vallitsevan sään mukaan. Ei ole tavatonta, että lämpimien tuulien tuoma muuttolintu palaa takaisin päin kylmien ilmojen myötä. Kyllä ne muuttolinnut sieltä vielä palaavat, Ojajärvi nauraa.
Vinkit kevään etenemisen tarkkailuun
Ojajärvi on varma, että kevät koittaa kaikesta huolimatta ja kehottaa ihmisiä tarkkailemaan muuttuvaa luontoa. Hän paljastaa, että itse pitää kevään merkkinä aurinkoa ja muuttolintuja.
– Kun ensimmäiset auringonsäteet lämmittävät kasvoja ja kun näen ensimmäiset lokit, se on varma kevään merkki minulle, Ojajärvi tunnustaa
Loppuun hän kehottaa nauttimaan muuttolintujen laulusta, joka on vilkkainta juuri keväällä.
– Lähimetsässä voi olla jo nyt aikamoinen orkesteri laulamassa keväisiä lauluja, Ojajärvi lopettaa.