Lämmin ja lumeton talvi muuttaa rajusti lintujen käyttäytymistä. Tammikuussa pesivä mustarastas on suuri harvinaisuus, ihmettelee lintuasiantuntija.
Lauha sää jatkuu, ja esimerkiksi Keski-Suomeen on luvattu alkuviikoksi jopa +10 astetta. BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo MTV Uutiset Livelle, että järjestölle on tullut paljon havaintoja aktiivisesti laulavista linnuista. Esimerkiksi pöllöt ovat jo laulaneet soidinhuutelujaan.
– Joka vuosi leutoina jaksoina mustarastaat ja tiaiset ovat kyllä äänessä, mutta se että mustarastas aloittaa jo nyt pesinnän, on todella poikkeuksellista.
Lue myös: MTV:n meteorologin mieleen on jäänyt poikkeuksellinen talvi, joka alkoi maaliskuussa ja kesti viikon – "Siihen tätä talvea voidaan peilata"
Tunturilajit katoavat kokonaan?
Jan Södersvedin mukaan tietyt lintulajit saapuvat Suomeen nyt jopa viikkoja aikaisemmin kuin vaikka 20–30 vuotta sitten.
– Yhä useammin alkaa olla näitä aikaisia keväitä. Nyt kun meillä on jäättömiä talvia, erityisesti vesilinnut jäävät talvehtimaan Suomeen huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Näitä lajeja ovat isokoskelot, joutsenet, telkät ja tukkasotkat.
Suurimmassa vaarassa talvien lämmetessä ovat pohjoisimmat lintulajit, jotka voivat kadota Suomesta kokonaan. Näitä ovat muun muassa riekko, kiiruna ja pulmunen.
– Sään lämmetessä pohjoisimmat lajit ovat ahtaalla. Niiden levinneisyys ei voi loputtomasti vain siirtyä pohjoisemmaksi. Jos tunturilajien olot kurjistuvat oikein paljon, ne voivat hävitä maastamme kokonaan, Södersved suree.
Toisaalta ilmaston muuttuessa Suomeen saattaa tulla kokonaan uusia lintulajeja etelämpää.