Helpot kikat tavaramäärän vähentämiseen – varo yleistä mokaa!

vaatekaappi
Shutterstock
Julkaistu 19.04.2015 20:59

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Haluatko lisää tilaa kaappeihin ja kotiisi avaramman tunnelman? Pistä kiertoon turhat tavarat ja vältä haalimasta uusia. 

Turhien tavaroiden karsiminen tekee kotiin lisää tilantuntua ja helpottaa viikkosiivouksia. Mutta miten karsimisprojektissa pääsisi alkuun?

Ammattiraivaaja Tuula Lahtinen kehottaa aloittamaan projektin hitaasti mutta varmasti. 

– Tärkeintä on tehdä raivausta kohde kerrallaan. Aloita yhdestä lipastosta tai kaapista ja käy sen tavarat läpi. Silloin näet työnjäljenkin paremmin.

– Pahin virhe on singahdella paikasta toiseen tai päättää esimerkiksi lauantaiaamuna, että koko projekti on aloitettava ja saatava loppuun saman päivän aikana.

Parhaiten projekti etenee, kun sille varaa joka päivä puoli tuntia tai tunnin verran aikaa. Siinä ajassa et ehdi kyllästyä ja jumittua selailemaan vanhoja lehtiä ja valokuvia.

Kodin tavaramäärää vähentäessä myös keittiönkaapit kannattaa tarkastaa muiden huoneiden ohella.

– Ihmisillä on ongelmia ruokatarvikkeiden kanssa. Kaappeihin ostetaan kamalat määrät kaikenlaista ruokaa, joka sitten vanhentuu kaapeissa. Ongelma koskee niin jääkaappeja, pakastimia kuin kuiva-aine- ja maustekaappejakin. 

Kun ostat, pistä myös kiertoon

Pelkkä tavaroiden läpikäyminen ja kierrätykseen pistäminen ei riitä, jos haaveilet pienemmästä tavaramäärästä. Myös ostokäyttäytymiseen on syytä kiinnittää huomiota tai muuten kaaos on nopeasti entisenlainen raivausurakasta huolimatta. 

– Aina, kun ostat yhden uuden tavaran, pistä yksi tai kaksikin vanhaa pois. Jos esimerkiksi kaapista löytyy toistakymmentä käsilaukkua ja päädyt ostamaan uuden, voit taatusti karsia vanhoista. Sama koskee vaatteita ja kenkiä, Lahtinen vinkkaa. 

Hän neuvoo myös miettimään jo kaupassa, onko ostettavalle tavaralle kotona oma paikka ja todellista tarvetta.  

– Moni ostaa halvalla vaikka löytönurkasta tavaraa ja alkaa vasta kotona ihmetellä, mihin tavara mahtuisi.

Lahtinen kehottaa myös ottamaan käyttöön vanhan perinteen.

– Ennen oli tavallista, että maalaistaloissa tehtiin keväisin suursiivous, jonka yhteydessä talviverhot, -matot ja -vaatteet vietiin varastoon ja esille otettiin kesätavarat. Samalla kaikki paikat siivottiin. Kaupunkilaisilla tämä hyvä perinne on unohtunut.

Tuoreimmat aiheesta

Siivous