Uutisaamussa sukellettiin keskelle suomalaiskotien tavarapaljoutta ja pohdittiin, mitä tehdä vähälle käytölle jääneille esineille.
Maailman hukkuessa tavaraan minimalismi on noussut sisustustrendiksi, mutta keskimäärin suomalaisessa kodissa on silti kymmeniä tuhansia tavaroita. Vähemmälläkin tulisi varmasti toimeen, mutta turhan karsiminen on vaivalloista ja esineisiin liittyy monenlaisia tunteita.
Maikkarin uutta Kaaoksen kesyttäjät -sarjaa tähdittävä ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo, että suomalaiskodeista löytyy etenkin turhaa tekstiilitavaraa: käsityötarvikkeita, kankaita, vaatteita, kymmeniä parittomia sukkia. Usein nurkkiin jää pyörimään myös ylimääräistä elektroniikkaa, kuten vanhoja piuhoja.
– Me ollaan sellaisia pahan päivän varalle hamstraajia, Holmström luonnehtii.
Lue myös: Tästä tiedät, että tavaroiden keräily on jo pakonomaista – nappaa ammattilaisen vinkit turhasta luopumiseen
Mieti, mitä oikeasti tarvitset
Pohtiessaan pölyttymään jääneen esineen äärellä, säilyttääkö se vai ei, kannattaa katse suunnata tavalliseen arkeensa. Mitä tavaroita oikeasti tarvitsee tavallista elämäänsä helpottamaan?
Turhan tavaran karsiminen sujuvoittaa itsessään arkea ja luo hyvinvointia, juontaja Susani Mahadura sanoo.
– Kyllähän jos sun koti on kaaoksessa, se vaikuttaa sun jaksamiseen ja perhesuhteisiin. Kaikki tietävät sen fiiliksen, kun tulet kotiin ja ne kasat odottaa siellä.
Holmström kehottaa lähtemään tavaroiden karsimisessa liikkeelle esimerkiksi esineistä, joihin ei ole vahvaa tunnesidettä. Esimerkiksi keittiön kaapeista saattaa löytyä parhaat päivänsä nähneitä ruoka-aineita, kylpyhuoneesta käytännössä tyhjiä shampoopulloja ja vaatekaapista rikkinäisiä kalsareita.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Kaikkia kodin kaappeja ei kannata vetää kerralla alas, vaan aloittaa urakka vähitellen.
Mistä tavaroista kaaoksen kesyttäjät eivät itse pystyisi luopumaan? Juttu jatkuu videon alla.
0:52
Mitä tehdä turhalle tavaralle?
Materia ei kuitenkaan katoa, se vain muuttaa muotoaan. Turhaksi todettuja esineitä ei kannata heittää sekajätteeseen poltettavaksi vaan kierrättää asianmukaisesti. Paikallisen kierrätyskeskuksen sivuilta näkee, miten mistäkin tavarasta pääsee eroon.
Lähtökohtaisesti kannattaa toki jo ostovaiheessa miettiä, tarvitseeko lisää tavaraa ja kurkata, mitä esineitä kotoa jo löytyy. Esimerkiksi tylsästä sohvapöydästä voi helposti loihtia uuden näköisen maalaamalla. Kunnostustöitä voi ryhtyä, vaikka peukalo olisikin keskellä kämmentä.
– Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Jos menee mönkään, niin iskee paksun kerroksen maalia päälle ja antaa kaverille, puuseppä Einari Saarinen vitsailee.
Ylimääräisiä tavaroita katsoessa kannattaa avata mielensä luoville ajatuksille. Vanhoista ovista tai ikkunakarmeista voi tehdä pukeutumiskopin, senkistä tai peilipöydästä irrottaa osat ja tehdä niistä uusia säilytystiloja.
Toimeen ryhtymistä ei kannata lykätä, jotta uutta elämää odottavat tavarat eivät unohdu välivarastoon. Kannattaa myös kysyä itseltään, onko oikeasti ihminen, joka tuunaa vanhasta uutta.
– Päätöksen teko on aina parempi kuin välitilassa vellominen, Holmström sanoo.
Etenkin käsillä tekijöillä voi olla taipumus kerryttää tavaraa jatkojalostusta varten. Saarinen kehottaa vetämään tähänkin hamstraukseen rajan – esimerkiksi varaamaan tietyn kokoisen säilytyslaatikon materiaaleille sekä pitämällä huolen, ettei se ala tursuta yli äyräidensä.
Katso video: Laura Holmström vinkkaa mistä kaaoksen kesyttäminen kannattaa omassa kodissa aloittaa!
0:27