Helsingin Kampissa on alue, jonne haudattiin aikoinaan jopa yli 10 000 ihmistä – vainajien luita tullut esiin kaivuutöiden yhteydessä

Kampissa on alue, jonne on arviolta haudattu yli 10 000 vainajaa 0:48
Vanhan kirkkopuiston ympäristössä on löydetty 2000-luvulla rakennustöiden yhteydessä ihmisten luita.

MTV Uutisten sosiaalisen median toimitus tutustuu Mysteeriminuutti -ohjelmassa kiehtoviin ja mystisiin kohteisiin ja tarinoihin. Tällä kertaa ratkottiin Vanhan kirkkopuiston ja sen lähialueen mysteeriä. Miksi 2000-luvulla on useamman kaivuutyön yhteydessä löydetty maasta ihmisten luita? 

Helsingin Kampissa sijaitsee vanha hautausmaa, joka on tänä päivänä yksi Helsingin suosituimpia ajanviettopaikkoja. Vanhan kirkkopuiston lempinimi, Ruttopuisto, viittaa alueen synkkään historiaan.

Kampin alueen hautausmaat saivat alkunsa 1600-luvun lopulla, kun nykyisen Senaatintorin paikalla ollut hautausmaa alkoi täyttyä ja tarvittiin lisää tilaa helsinkiläisille vainajille.

– Kaikki Kampin alueen haudat eivät ole Vanhan kirkkopuiston alueella, vaan myös Annankadun, Bulevardin ja Fredrikinkadun tienoilla. Myös jonkin verran nykyisten rakennuskortteleiden alla, kuvailee Helsingin kaupunginmuseon arkeologi John Lagerstedt Kampin hautausmaiden sijainteja.

Sota, taudit ja nälkä koettelivat Helsinkiä

Lagerstedt kuvailee, kuinka 1700-luvun alku on ollut suorastaan karmeaa aikaa Helsingissä. Helsinkiä piinasi useat vaikeat ajat: nälänhätä, Suuren Pohjan sota, jonka myötä Helsinkiin saapui sotapakolaisia, väkivaltaisuuksia ja kulkutauteja, rutto, ja lopulta kaupunki tuhoutui tulipaloissa vuonna 1713. Noin 130 vuoden aikana alueelle haudattiin arviolta jopa yli 10 000 vainajaa. 

– Se on ollut rankkaa aikaa tälle kaupungille, toteaa Lagerstedt.

Vanhasta kirkkopuistosta löytyy tänä päivänäkin muistolaatta, joka muistuttaa kävijöitä alueen karmeasta historiasta. Vain neljässä kuukaudessa rutto tappoi 1185 ihmistä Helsingissä. Kuolleista noin puolet oli vakituisia Helsingin asukkaita, ja loput muualta tulleita pakolaisia ja sotilaita. Käytännössä kuitenkin noin joka kolmas helsinkiläinen kuoli ruttoon. 

Vainajien luita tullut esiin 

Kampin alueen hautausmaista on jäljellä enää Vanha kirkkopuisto. Annankatu, Yrjönkatu, Lönnrotinkatu ja Bulevardi sijaitsevat osittain entisten hautausmaiden päällä. Vanhat hautausmaat ovat muistuttaneet olemassaolostaan kuitenkin 2000-luvulla, kun alueelta on löydetty useana vuonna ihmisten luita.  

Helsingin kaupunginmuseon Markku Heikkisen selvityksen mukaan esimerkiksi vuonna 2011 Bulevardilla putkitöiden yhteydessä löydettiin kaksi ihmisen pääkalloa ja luita. Löytöjä on tehty myös vuosina 2003 ja 2005. Arkkuja tai kokonaisia vainajia ei ole löytynyt. 

Lue myös:

    Uusimmat