Ihmettelitkö Helsingin Senaatintorin valtaisia kuoppia? Arkeologit kaivautuvat torin 1600-luvun kerroksiin asti – "Kaivamme niin pitkälle kuin ihmisen toiminnan jäänteitä löytyy"

4:09img
1700-luvulla Senaatintori näytti hyvin erilaiselta kuin nyt. Katso videolta, miten torin arkeologien kaivaukset menneiden aikojen torille ovat edistyneet.
Julkaistu 23.09.2020 20:15
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Helsingin keskustassa Senaatintorilla tehdään parhaillaan arkeologisia kaivauksia. Torin valaistusta ollaan uusimassa ja arkeologit tutkivat torin alla olevia kerrostumia tulevien valaisinpylväiden sijaintipaikoilla. Tarkoitus on kaivautua aina 1600-luvun kerroksiin asti. 

Senaatintoria tutkivat arkeologit ovat kaivauksissa löytäneet jäänteitä 1700-luvun lopun katukiveyksestä ja tummia maakerroksia, jotka kertovat Helsingin paloista. Kaivaukset ulottuvat noin 2,5 metrin syvyyteen.

– Kaivamme niin pitkälle kuin kulttuurikerroksia eli ihmisen toiminnan jäänteitä löytyy. Meillä on toiveena päästä 1600-luvulle. Vuonna 1640, kun Helsinki tälle paikalle muutettiin, niin sinne asti olisi toiveissa päästä, sanoo kaivauksia johtava Museoviraston tutkija Heli Lehto.  

Senaatintori, arkeologiset kaivaukset, valtioneuvoston linna

Tällä hetkellä kaivauksia tehdään valtioneuvoston linnan edustalla, jossa 1700-luvulla sijaitsivat raatihuone, päävartio ja suurtori.

Raatihuone ja hautausmaa torin alla

1700-luvulla Senaatintori näytti hyvin erilaiselta kuin nyt. Nykyisen yliopiston paikkeilla sijaitsivat kirkko ja hautausmaa, keskellä oli asuinrakennuksia. Nyt kaivauksia tehdään valtioneuvoston edessä, jossa sijaitsivat suurtori, päävartio ja raatihuone.

– Olisihan se hienoa, jos tulisi esiin vaikka raatihuoneen kivijalkaa tai vastavaa. Se olisi hieno löytö, arvioi Lehto. 

Erilaiset rakennustyöt tarjoavat arkeologeille mahdollisuuksia päästä tutkimaan kaupungin ydinkeskustan historiallisia kerrostumia. Senaatintorilla on tehty arkeologisia kaivauksia ensimmäisen kerran vuonna 1986 ja sen jälkeen vuosina 2011 ja 2012. 

– Tämä on erittäin mielenkiintoinen kohde. Olen hyvin iloinen, että tällainen työ tehtiin. Aina silloin tällöin näitä mahdollisuuksia tulee, mutta ei kovin usein, toteaa Lehto.

Senaatintori, arkeologiset kaivaukset, kaivauslöydöt

Kaivauksissa on löydetty liitupiippujen palasia, keramiikkaa, lasia, nappeja ja rahoja.

Runsaasti esinelöytöjä

Erilaisia esineitä on jo löydetty runsaasti: lasia, posliinia, hauleja, liitupiippujen osia, nappeja, nuppineuloja, rahaa. 

– Tutkimuksellisesti arvokkaita ovat esimerkiksi nämä rahat. Ne on hyviä siinä ajoittamisessa. Esimerkiksi tämä vuoden 1725 raha on voinut olla käytössä vielä vaikka vuosisadan sen jälkeen, mutta se ei ole ollut käytössä vielä 1600-luvulla, havainnollistaa Museoviraston tutkimusavustaja Sarri Suortti. 

Senaatintori, yliopisto

Seuraavaksi arkeologit siirtyvät tekemään kaivauksia yliopiston päärakennuksen edustalle, jossa sijaitsivat 1600- ja 1700-luvuilla kirkko ja hautausmaa.

Valaistuksen uusiminen mahdollistaa kaivaukset

Kaivauksia tehdään niissä paikoissa, joihin sijoitetaan torin uudet valaisinpylväät. Ensi viikolla arkeologit siirtyvät torin toiseen päähän yliopiston päärakennuksen edustalle.

– Aiempien kaivausten perusteella odotamme, että vastaan tulee hautoja. On myös mahdollista, että vanhan kirkon jäänteitä sattuisi meidän kaivausalueellemme, kertoo Heli Lehto.

Kaivaukset jatkuvat lokakuun loppuun asti. Senaatintorin valaistus uusitaan ensi vuonna.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa