Julius teki historiallisen löydön Paimiossa – arkeologi: "Erittäin harvinainen"

Varsinais-Suomessa tehtiin historiallinen löytö, kun metallinpaljastin piippasi paimiolaisessa metsässä. 

Julius Halla-aho kuvailee olleensa sanaton, kun kaksi esinettä paljastuivat maasta. 

– En sitä heti tiennyt mitä ne olivat, mutta tiesin, että nyt on tapahtunut merkittävä löytö. Menin sanattomaksi ja tuuletin ilmaan.

Halla-aho kertoo olevansa vain satunnainen metallinetsijä, jolla kävi hyvä tuuri. Hän nimittäin löysi kaksi pronssiaikaista olkakirvestä. 

Pronssiaikaiset löydökset ovat erittäin harvinaisia Suomessa, ja niitä onkin löydetty vajaa 200 koko maasta. 

– Yksi on jo iso lisä kokoelmaan, mutta kun niitä löytyi kaksi niin se on jo poikkeustapaus, kertoo Jere Leppänen, Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon arkeologi. 

Jumalallisille kaksosille tehty uhraus?

Vielä harvinaisemman löydöstä tekee se, että esineet oli asetettu maahan pareittain ristin muotoon. 

Arkeologi Leppäsen mukaan se viittaa rituaalikätköön, joka on myös erikoinen löytöyhteys. 

Hänen mukaansa Skandinavian ja Keski-Euroopan pronssikautisessa uskomusmaailmassa pronssiesineiden kätkemistä pareissa on pidetty jumalallisiin kaksosiin liittyvänä uhrauksena. 

Vastaava olkakirveiden pari on löydetty Helsingin Tapanilasta vuonna 1850. 

Tilalle viheralue omakotitonttien kera

Olkakirveet päätyvät nyt Helsinkiin, kansallismuseon kokoelmiin. Tulevaisuudessa ne tulevat olemaan tutkijoiden ja kansalaisten käytössä, sillä ne voivat päätyä esimerkiksi näyttelyihin.  

Leppänen kertoo, että hänen työnsä löytöpaikalla on nyt selvittää alueen arkeologista kontekstia eli sitä mihin löytö mahtaisi liittyä.

– Kaivamme täällä maata ainakin jonkun verran ja selvittelemme näitä kysymyksiä. Työnkuvaani kuuluu myös muinaisjäänteiden suojelu eli selvitän kuinka laajasta kohteesta tässä on kyse, ja se sitten suojellaan muinaismuistolailla. 

Hän kertoo työtahtia kiristävän se, että alueelle on viime kesänä hyväksytty asemakaava. Löytöpaikalle on onneksi kaavoitettu viheraluetta, mutta alueen viereen tulee omakotitalo tontteja. 

Lue myös:

    Uusimmat