Helsingin poliisilaitos aikoo puntaroida rikostarkastaja Petri Rainialan mahdollisuuksia jatkaa tehtävissään.
Helsingin hovioikeus tuomitsi Rainialan tänään sakkoihin poliisijohdon virkarikosjutussa, joka koski tietolähteiden asianmukaista rekisteröintiä Helsingin poliisilaitoksessa ja tietolähdetoiminnan valvontaa.
– (Rainialan) virkasuhteen jatkuvuutta koskevat kysymykset tulevat käsiteltäväksi. Virkasuhteen jatkuvuutta ja virkatehtävien sisältöä tullaan harkitsemaan erillisessä virkamiesoikeudellisessa menettelyssä, sanoo rikosylitarkastaja Maarit Salomaa Helsingin poliisilaitoksen oikeusyksiköstä.
Käytännön tasolla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi Rainialan irtisanomista, määräaikaista erottamista tai siirtämistä toisiin tehtäviin määräaikaisen erottamisen ohella.
Salomaan mukaan ennen lopullista päätöstä seurauksista poliisilaitos perehtyy hovioikeuden ratkaisun yksityiskohtiin, kuulee Rainialaa itseään sekä katsoo, jääkö tuomio lainvoimaiseksi. Kuulemisen ajankohta on vielä auki.
"Kohtuullisen ankara sakkorangaistus"
Hovioikeus katsoi tuomiossaan, että huumerikosyksikössä pitkään työskennellyt Rainiala syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen joulukuun 2009 ja joulukuun 2013 välisenä aikana.
Oikeuden mukaan virkavelvollisuuden rikkominen oli tahallista.
– Rainialalla oli ollut paitsi koulutuksensa vuoksi parhaat edellytykset vastata tietolähdetoiminnasta myös asemansa perusteella tieto Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnasta.
Rainiala toimi tapahtuma-aikaan järjestelmällisen tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastaavana poliisimiehenä, niin sanottuna JTT-esimiehenä.
Oikeuden mukaan Rainiala ei tietolähdetoimintaa koskeneen Salpa13-määräyksen tullessa voimaan ohjeistanut tutkintayksikköä eikä tehnyt mitään varmistaakseen, että laitoksen tietolähdetoiminta täyttäisi määräyksen vaatimukset.
Oikeus tuomitsi Rainialalle sata päiväsakkoa, mistä tulee hänen tuloillaan maksettavaa 4 800 euroa.
Rikosylitarkastaja Salomaan mukaan kyseessä on kohtuullisen ankara sakkorangaistus.
– Maksimi yhdestä rikoksesta on 120 päiväsakkoa. Poliisirikosasioissa liikutaan yleensä pikemmin siellä asteikon toisessa päässä. Tämänsuuruiset sakkorangaistukset eivät ole ihan tavanomaisia, hän sanoo.
Myös Aarniolle ja Riikoselle tuomiot
Rainiala oli nyt puheena olevan jutun vuoksi virasta pidätettynä noin vuoden eli 13.6.2018–26.6.2019. Virasta pidättäminen päättyi sen jälkeen, kun käräjäoikeus hylkäsi jutussa kaikki syytteet.
Syytettynä jutussa oli kaikkiaan kahdeksan ihmistä. Kaikki kiistivät syytteet.
Hovioikeudessa tuomion saivat Rainialan lisäksi hänen tuolloinen esimiehensä eli huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sekä koko poliisilaitoksen päällikkönä aiemmin toiminut Jukka Riikonen. Aarnion ja Riikosen tuomiot tulivat tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Yksi jutun syytetyistä oli Helsingin poliisilaitoksen nykyinen päällikkö Lasse Aapio, jonka osalta syyte meni nurin.
Oikeudessa kuultiin todistajana myös nykyistä apulaispoliisipäällikköä. Tämän vuoksi poliisilaitoksella joudutaan pohtimaan sitä, kuka lopulta päättää Rainialaan kohdistuvista virkamiesoikeudellisista seuraamuksista.
– Esteellisyyskysymyksiä pitää vielä miettiä, Salomaa sanoo.
Rainiala työskentelee tällä hetkellä tutkinnanjohtajana väkivaltarikostutkinnassa.