Poliisin virkarikoskäräjillä syytetty Jari Aarnion ex-alainen Petri Rainiala käytti tänään osan loppulausunnostaan jutun syyttäjien sättimiseen. Rainialan mukaan syyttäjät ovat käyttäytyneet epäasiallisesti, esittäneet "omia heittojaan" ja "heitelleet ilmaan kaikenlaisia asioita".
– Syyttäjän käyttäytyminen oli erittäin epäasiallista muiden vastaajien kohdalla, Rainiala sanoi.
– Täällä on syyttömiä miehiä kaikki, hän lisäsi.
Rainialan puolustuksen mukaan kukaan jutussa syytetyistä ei ole rikkonut lakia, eikä ketään tule tuomita jutussa.
Poliisijohdon virkarikoskäräjillä on puitu tietolähdetoimintaa Helsingin poliisissa. Poliisitarkastajana Helsingin huumepoliisissa työskennellyt Rainiala tuli Helsingin poliisin tietolähdetoiminnasta vastaavaksi poliisimieheksi viime vuosikymmenen lopulla.
Ennen Rainialan aloittamista tehtävässä Aarnion johtama huumepoliisi oli siivonnut rekisterit puhtaaksi. Tämän jälkeen laitoksella ei merkitty lähteitä rekisteriin vuosiin. Syyttäjä pitää tätä lainvastaisena. Syyttäjän mukaan Rainiala rikkoi tahallaan virkavelvollisuuttaan vuosina 2009–2013 ja laiminlöi velvollisuuttaan huolehtia, että tietolähdetoiminta on sisäministeriön asetuksen mukaista.
Miksi juuri Helsingin poliisi, Rainiala ihmettelee
Syyttäjien lisäksi Rainiala kritisoi myös syytteiden sisältöä. Hänen mukaansa määräystä järjestäytyneen tietolähdetoiminnan järjestämisestä, jota syytteissä väitetään rikotun, ei ole koskaan edes ollut.
– Oikeudenkäynnissä on riidattomasti todettu, että tällaista määräystä ei ole Helsingin poliisille koskaan annettu, Rainiala sanoi.
Rainiala myös ihmetteli, miksi juuri Helsingin poliisi on asetettu tutkinnan kohteeksi. Hänen mukaansa todistajien kuulemiset ovat osoittaneet, että samanlaisia käytäntöjä on sääntelyn epäselvyyden takia ollut muissakin poliiseissa, ei vain Helsingin poliisissa.
– Tätä esitutkintaa ei olisi koskaan pitänyt edes aloittaa, Rainiala sanoi.
"Eihän Suomen poliisi voi mikään Stasi olla"
Eilen loppulausuntonsa antoi Aarnion puolustus, joka perusteli rekisterin puhdistamista tietolähteiden turvallisuudella. Asianajaja Mikko Ruuttusen mukaan tietolähteet vaativat rekisteristä poistamista, sillä he ovat pelänneet olevansa hengenvaarassa, jos tieto poliisille puhumisesta paljastuu. Rainiala oli samoilla linjoilla.
– Lähtökohtaisesti tietolähde suhtautuu rekisteröintiin erittäin kielteisesti oman turvallisuutensa kannalta, Rainiala sanoi.
– Rekisteröinti aiheuttaa ihan oikeasti henkilöille hengenvaaraa, hän lisäsi.
Edelleen Aarnion linjoilla Rainiala oli siitä, että rekisteröintiin tarvitaan tietolähteen suostumus.
– Syyttäjä on esittänyt, että kaksi yhteydenpitokertaa ja (tietolähde) pitää rekisteröidä häneltä kysymättä. Eihän Suomen poliisi voi mikään Stasi olla. Ei näin voi menetellä, Rainiala sanoi.
Myös toinen ex-alainen pitää syytettä perusteettomana
Loppulausuntonsa antoi tänään myös poliisimies, jonka tehtävänä oli tietolähdetoiminnan valvonta Helsingin poliisissa. Syyttäjän mukaan mies laiminlöi huolehtia siitä, että tietolähteen käyttöä kirjataan Helsingin poliisilaitoksella.
Mies piti Rainialan jälkeen lyhyen puheenvuoron, jossa hän totesi, että syytteet pitää hylätä toteennäyttämättöminä ja perusteettomina. Hän vetosi muiden syytettyjen tavoin sääntelyn ja ohjeiden epätäsmällisyyteen ja huomautti olleensa syytteen mukaisena tekoaikana pitkällä virkavapaalla.
STT ei julkaise miehen nimeä, sillä hän ei ollut korkeassa asemassa Helsingin huumepoliisissa.
Mitä kukakin tiesi ja olisiko jonkun pitänyt puuttua?
Poliisijohdon virkarikosjutussa on kyse muun muassa siitä, mitä kukakin tiesi Helsingin huumepoliisin tietolähteidentoiminnasta ja olisiko jonkun pitänyt puuttua asiaan. Syyttäjän mukaan syytetyt tiesivät epäselvyyksistä ja laiminlöivät tahallaan valvonnan. Kaikki kahdeksan syytettyä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.
Tietolähteiden valvomattomaan käyttöön liittyy esimerkiksi mahdollisuus tietolähteen käyttämisestä suojakilpenä. Rikollinen poliisi voisi esimerkiksi väittää kanssaan asioivaa rikollista tietolähteekseen. Poliisi voisi myös katsoa lähteensä tekemiä rikoksia läpi sormien.
Ilman dokumentointia siitä, mitä tietolähteiden kanssa on tehty ja mitä varten, on toiminnan laillisuutta vaikeaa arvioida jälkikäteen.
Syytettyinä ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio ja Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen.