Helsingin putkirikkojen syy selvisi: Ikälopun putken korjausaika oli jo tiedossa, mutta viimeinen käyttöpäivä tuli etuajassa – "Tulee varmasti myös jatkossa sattumaan"

6:36imgMTV Uutiset Live kävi kysymässä HSY:n verkko-osaston johtajalta Tommi Rantalalta siitä, että miksi useat putket rikkoutuvat yhtä aikaa Helsingissä.
Julkaistu 14.11.2022 17:14

Salla Laurila

Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Helsingissä sattui sunnuntaina useita putkirikkoja, ja sarja sai jatkoa maanantaina, kun vesiputket rikkoutuivat Mikonkadulla sekä Haagan Vaakatiellä. MTV Uutiset Live kävi kysymässä, miksi useat putket rikkouituvat yhtä aikaa Helsingissä.

Kaikki akuutit viat on saatu korjattua eikä yhtään asukasta ole ilman vettä, mutta nyt selvitetään, mistä tapahtumaketju on saanut alkunsa, verkko-osaston johtaja Tommi Rantala Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) sanoo.

Lue lisää: Näin Helsingin putkirikot etenivät: Kartta näyttää poikkeuksellisen laajan ketjureaktion

Juurisyynä Rantala näkee Fleminginkadulla Vallilassa sunnuntaina hajonneen vesijohdon.

– Tämä 600-millinen vesijohto on haljennut, ja kun vuotokohta on eristetty, niin veden virtaussuunta on muuttunut ja aiheuttanut ikääntyneessä vesijohtoverkostossa paineiskuja, mikä taas on aiheuttanut muita häiriötilannetta.

Helsingin kantakaupungin vesijohtoverkosto on todella ikääntynyttä, sanoo Rantala.

– Tämä aiheuttaa toimenpiteitä häiriötilanteissa sekä isompaa liikenteellistä haittaa että muuta haittaa. Pahoittelemme, että tällaisia tilanteita on sattunut, ja on oletettavaa, että tulee varmasti myös jatkossa sattumaan.

Lue lisää: Helsingin uudet putkirikot voivat HSY:n mukaan olla erillisiä yksittäistapauksia – Osmo Soininvaara: Kaupunki on päästänyt putket "häpeällisen huonoon kuntoon"

Rantalan mukaan Fleminginkadulla hajonnut vesiputki oli tarkoitus uusia vuonna 2024.

– Se oli tullut käyttöikänsä päähän, ja nyt kävi niin, että se hajosi puolitoista vuotta etuajassa, mikä aiheutti ikääntyneessä verkostossa sitten muita putkirikkoja. Fleminginkadun putkirikko aiheutti myös maanvajoaman, jonka seurauksena henkilöauto vajosi kuoppaan.

3:32img

– Kun vesijohto rikkoutuu, sieltä tulee kovalla paineella vettä ja johonkin se tulee. Tässä tapauksessa se nousi maanpinnalle ja vei samalla hienompaa rakennekerrosta eli hiekkakerrosta ylöspäin jolloin päällysteen alle syntyi tyhjää tilaa, ja kun vedenpaine saatiin pudotettua vastapaine hävisi ja päällyste petti, Rantala kertoo.

Lue lisää: Asiantuntija putkirikon ketjureaktiosta: "Veden voima on hirvittävä – paineaalto menee äänen nopeudella"

Rantalan mukaan on teoriassa mahdollista, että myös rakennus voi sortua putkirikon seurauksena, minkä vuoksi isot runkojohdot ja muut johdot pyritään sijoittamaan katualueelle eikä rakennusten alle.

– Jos rakennusten alle mennään, niin kannattaa miettiä tunneliratkaisuja, jolloin jos putkirikko tapahtuu, se pystytään korjaamaan eikä vaikuta rakennusten perustuksiin.

Koko haastattelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa