Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvakeskuksen tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä kertoo MTV:n haastattelussa, että Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto on suurin, mitä Suomessa on tapahtunut julkishallinnon alalla.
– Jos mietitään mittakaavaa, niin arvio on noin 80 000 ja siihen päälle jonkinlainen määrä työntekijöiden tietoja, niin kyllä tää julkishallinnon mittakaavassa taitaa olla suurin tietovuoto, mitä Suomessa on ollut.
Mesiä sanoo, että hyökkääjä on voinut saada haltuunsa hyvin sensitiivisiä tietoja. Se on kuitenkin luonteeltaan erilainen kuin hiljattain käräjäoikeudessa loppuun käsitelty Vastaamo-tapaus.
– Tämä on toki ollut tosi poikkeuksellinen ja harmillinen tapaus, kaikkihan toivoo, että tätä ei ois koskaan tapahtunutkaan. Pitää muistaa, että tässä on tiedossa tietovuoto ja tietomurto. Vastaamossa on kuitenkin mukana hyvin erilaisia elementtejä kiristyksineen.
Mesiän mukaan yksityissektorilla on ollut aiemmin vuositasolla tämän mittakaavan tietoturvapoikkeamia, mutta silloin ei välttämättä puhuta sensitiivisestä tiedosta.
– Vaan vaikkapa siitä, että organisaation toiminta on estynyt hetkeksi tai taustalla on kiristyshaittaohjelma.
Suomessa tehdään yleisesti ottaen hyvää työtä tietoturvan eteen, Mesiä sanoo. Hänen mukaansa Helsingin kaupungin tapauksen kaltaiset esimerkit tuovat aina uudestaan tietoturvan johtajienkin pöydille.
Vielä toistaiseksi ei ole tiedossa, mikä taho tietomurron takana on. Mesiän mukaan verkkorikokset ovat hankalia, mutta ei mahdottomia selvittää.
Viikko sitten Helsingin kaupunki kertoi joutuneensa uuden palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Taustalla olivat Mesiän mukaan venäläismieliset haktivistit. Toiminta on kuitenkin ollut pelkkää sivujen häiritsemistä.
Korjattu jutun viimeinen kappale kauttaaltaan kello 17.30.
Millaisen vaaran tietomurto aiheuttaa? Näin vastaa poliisi
1:17