Helsingin Vallisaaren karunkauniissa luonnossa voi sunnuntaista eteenpäin tutustua koko kesän ajan kansainvälisen nykytaiteen huippuihin. Helsinki Biennaalissa pohditaan aikamme globaaleja kriisejä, mutta esiin nousee myös toivo. Sahara kukkii ja luonto parantaa.
Elämäntyönsä saarilla tehnyt taiteilija Lotta Petronella on yksi nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin 29 taiteilijasta ja taiteilijaryhmästä. Lapsesta saakka luonnosta inspiroitunut Petronella tekee nyt kasveista ja perhosista taidetta.
Vallisaareen hän on luonut yhdessä säveltäjä Laura Naukkarisen eli Lau Naun ja villiruokaan erikoistuneen keittiömestari Sami Tallbergin kanssa monialaisen teoksen, jossa kohtaavat useat eri taiteen muodot.
Vanhaa apteekkia muistuttavassa installaatiossa on esillä Petronellan saarilta keräämiä lääkekasveja sekä -yrttejä. Lisäksi kuullaan yöperhosäänitteitä sekä kuorolaulua.
– Apteekki on ajatus tilasta, jonne voi tulla latautumaan. Esillä on erilaisia parantamisen keinoja ja tila toimii muistutuksena siitä, että meillä Suomessa on mahdollisuus liikkua vapaasti luonnossa sekä oikeus kerätä kasveja, sieniä ja marjoja.
Luonto on meidän etuoikeus
Petronellan teos on myös kunnianosoitus Ilma Lindgrenille, joka voitti vuonna 1914 pitkään kestäneen oikeustaistelun maanomistajia vastaan puolukoiden keräämiseen liittyvässä tapauksessa.
– Lindgrenin ansiosta meillä on tänään “jokaisenoikeudet” ja kiitos hänen saamme myös tätä kautta hoitaa itseämme sekä ympärillämme olevia, toteaa Petronella.
Myös muut puolalaisen kuraattori Joasia Krysan valitsemat teokset Helsinki Biennaalissa ovat vahvassa dialogissa ympäristön kanssa.
Mohamed Sleiman Labatin ja Pekka Niskasen hiekkapuutarhainstallaatiossa puolestaan kuvataan, miten Saharan hiekasta nousee syötävää.
– Emme ensin uskoneet, että hiekassa voisi viljellä. Mutta tietämys on lisääntynyt, ja tällaisilla viljelyksillä on jo saatu kasvamaan esimerkiksi tomaatteja, basilikaa ja korianteria, kertoo Sleiman Labat.
Taide voi auttaa ymmärtämään luontoa
Kolme kuukautta kestävän nykytaidetapahtuman pääpaikka on Helsingin Vallisaaressa, jonne pääsee lautalla Kauppatorilta. Vallisaaren lisäksi teoksia on nähtävillä eri puolilla kaupungin keskustaa sekä Helsingin taidemuseo HAM:issa.
Teoksista puolet ovat täysin uusia ja varta vasten ympäristöönsä luotuja.
Helsinki Biennaalin ja taidemuseo HAM:in johtaja Arja Miller kertoo, että tämän vuoden teokset käsittelevät polttavia kysymyksiä, kuten ympäristökriisiä sekä käynnissä olevia poliittisia konflikteja.
Hän uskoo, että taiteen kautta teemoihin on mahdollisuus löytää uusia ja jopa yllättäviäkin näkökulmia.
– Tapahtuma tarjoaa elämyksiä ja ehkä muutaman sellaisen “wake up call`in”, mutta toisaalta myös lohtua ja paranemista.
Luonto on aina meissä
Uusien näkökulmien lisäksi osa teoksista elvyttää asioita, jotka ovat suomalaisessa kulttuurissa olleet pitkään, kuten Petronellan lääkekasvit.
– Minusta on tärkeää elää tässä ajassa, että ymmärtää, miten syntyy yhteys luontoon. Se ei ole meidän ulkopuolella. Minä olen myös osa luontoa ja luonto on minussa, sanoo Petronella.
Teoksia on esillä myös virtuaalisesti osoitteessa helsinkibiennaali.fi.