Kiasman uudessa Yhteiseloa-näyttelyssä käsitellään ihmisen ja muiden lajien mahdollisuuksia elää rinnakkain. Nykytaiteilijoiden töissä ympäristökysymykset ovat esillä monista näkökulmista ja monilla erilaisilla tekniikoilla toteutettuina. Taiteilijat pyrkivät nostamaan esiin uusia näkökulmia ympäristöongelmiin ja herättelemään ihmisiä muuttamaan pinttyneitä ajattelutapojaan.
Pyörivä ryijy on saanut innoituksensa junan ikkunasta näkyvästä maisemasta. Tunturimaisema rakentuu saamelaishuivin hapsumateriaalista. Neljästä muotokuvasta vain yhdessä on ihminen, muut ovat robotteja. Kaikki näyttelyn teokset käsittelevät ihmisen luontosuhdetta omalla tavallaan.
– Joku voi olla ehkä käsitteellisempi lähestymistapa aiheeseen kun taas toinen teos voi tarjota hyvin aistimellisen kokemuksen vaikka luonnon äärellä olemisesta, kuvailee Kiasman kokoelmaintendentti Kati Kivinen.
"Ihminen ei ole luonnosta irrallinen"
Alma Heikkilän maalaus on tiivis lähikuva ihmisen kasvoista. Samaan teokseen kuuluvassa pienemmässä maalauksessa on ihmisen kulmakarvoissa ja ripsissä elävä karvatuppipunkki.
– Ihminen ei ole irrallinen tai ei voi astua ulkopuolelle luonnosta vaan on jatkuvasti läpeensä sekaantunut siihen. Oma keho on ekosysteemi, jossa on eri lajeja, jotka osallistuvat siihen arkeen halusitpa tai et, selittää taiteilija Alma Heikkilä näkemystään.
"Taide voi näyttää asioiden toisen puolen"
Saamelaistaustaisen Marja Helanderin tanssielokuvassa liikutaan Lapin tuntureilta eduskuntatalon portaille. Teos tutkii perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa.
– Se luonnon kunnioitus, mitä on paljon alkuperäiskansoilla, mutta toki muillakin ihmisillä. Mietin, että ehkä taide voi tuoda myös tällaista esiin. Taide voi kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, jotka muuten saattavat jäädä varjoon. Taide voi myös näyttää jonkin asian toisen puolen, pohtii taiteilija Marja Helander taiteen roolia ympäristöongelmien ratkaisemisessa.
"Taiteilijat nostavat asioita esiin ja herättelevät ihmisiä"
Erityisesti nuorilla nykytaiteilijoilla ympäristöteemat ovat vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä.
– Taitelijat voivat nostaa asioita esiin ja tekevät sitä aktiivisesti taiteessa. Monet tekevät sitä jopa aktivisteina ja käyttävät taidetta ihmisten herättämiseen ja tietoisuuden herättämiseen, huomauttaa Kati Kivinen.
Yhteiseloa-näyttely avautuu yleisölle Helsingissä Nykytaiteen museo Kiasmassa huomenna.