Taiteilija selittämässä taidettaan yleisölle. Pahinta, mitä moni artisti tietää. Mutta Konstrundanin avoimien ovien viikonlopussa asiat ovat toisin. Taiteilijat ovat avanneet työateljeensa ovet kansalle, ja yleisö saa kysyä.
– Minä olen sitten ehkä vähän erilainen taiteilija, koska mielelläni kerron teosteni synnystä, kuvataiteilija Maria Mughal sanoo Helsingin Roihuvuoren ateljeessa, jonka hän jakaa kollegansa Heidi Rochierin kanssa.
Pienessä huoneessa käy yleisöä, joille Mughal selittää isoja, arvoituksellisia ja voimakkaan sinisävyisiä naamioteoksiaan.
– Tämä on mahtava mahdollisuus tavata matalalla kynnyksellä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet taiteesta ja miettivät kenties ostopäätöksiä.
Taide on osa ihmistä
Myöskään keramiikkataiteilija Ville Heimala ei karta keskustelua yleisön kanssa. Hän koulutukseltaan biologi, mutta nykyisin täysipäiväinen taiteilija.
– Haluan tietää, mitä ihmiset ajattelevat taiteestani. Tämä on minulle hyvin kiinnostavaa, koska teoksieni taustalla on paljon ajatusmaailmaani, josta kerron mielelläni, Heimala toteaa.
Ville Heimalan keramiikkaveistokset ovat hyvinkin otuksia tai olioita. Niissä on yhtä lailla muumi-luonnetta kuin hieman vinksahtaneen pöllön ilmettä.
– Haluan tehdä taidetta kaikille, mutta biologin koulutukseni myötä luonto vaikuttaa taiteeseeni. Luonto on täynnä eläimiä, otuksia, kasveja, sieniä. Luonto on verkosto ja haluan hahmoillani tuoda tätä verkostoa näkyväksi.
– Uskon, että ihminen, joka arvostaa luontoa, voisi arvostaa myös taidettani.
Ihminen on osa luontoa
Pyydän myös Maria Mughalilta selitystä eläinnaamioilla verhotuille ihmishahmoille. Nythän saa kysyä.
– Meillä jokaisella on rooleja ja me myös tarvitsemme niitä. Siksi naamiot. Eläimiä, koska ihminen on osa luontoa.
Taiteilijoiden avoimet ovet, Konstrundan on maanlaajuinen tapahtuma. Liki 200 ateljeetilaa on avoinna Ahvenmaalta Lappiin vielä huomenna sunnuntaina. Tarkempia tietoja järjestäjän sivuilta www.konstrundan.fi