Kesäkuulle siirretyt kuntavaalit ovat nostattaneet rajun kritiikkivyöryn hallitusta ja oikeusministeriötä kohtaan. Koronaepidemian vuoksi ne pitää järjestää erityisjärjestelyin. Keskusteluissa on nostettu esiin ulkona, internetissä ja autosta tapahtuva äänestys.
Helsingissä pyritään välttämään vaalijärjestelyihin liittyviä riskejä, koska koneisto on niin suuri. Helsingin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Juha Viertola (kok.) kertoi Helsingin järjestelyistä Viiden jälkeen -ohjelmassa.
– Helsinki ei järjestä teltta- tai konttiäänestyksiä, koska ne toisivat mukanaan tietoteknisiä ongelmia. Totesimme, että on riskialtista järjestää ulkotiloihin tietoliikenneyhteyksiä. Se vaatisi sähköjen ja tietoliikenneyhteyksien vetämistä kahdeksi viikoksi ja lisäisi riskejä katkoksille ja tietoturvalle, Viertola toteaa.
Hän olisi valmis miettimään keinoja madaltaa kynnystä internetäänestykseen.
– Mielestäni sen voisi tehdä, koska tässä ei ole niin suurta kansallista intressiä. Kuntavaaleissa valitaan vain kuntakohtaisia päättäjiä, Viertola jatkaa.
Kuntavaalit siirrettiin pidettäväksi huhtikuun sijaan 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestys alkaa Suomessa 26.5.
Vaalien siirto saanut kritiikkiä
Kuntavaalien siirtämisestä tehtiin päätös lauantaina yhteistuumin kahdeksan puolueen kanssa. Ainoastaan perussuomalaiset vastustivat sitä. Siitä huolimatta siirto on saanut kovaa kritiikkiä muun muassa Viiden jälkeen -ohjelmassa kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkäseltä. Hän oli oikeusministeri ennen Anna-Maja Henrikssonia.
– Kuntavaalien järjestämiseen olisi pitänyt varautua jo syksyllä. Olisi pitänyt tuoda vaalilainsäädäntöön muutoksia, joilla olisi voitu lisätä ennakkoäänestyspäiviä ja tuoda turvallisempia äänestämistapoja. Varautuminen on jätetty huonolle tolalle ja siksi vaaleja jouduttiin siirtämään, Häkkänen lataa.
Presidentti kannattaa vaalien siirtoa
Henriksson puolustautuu kritiikkiä vastaan.
– Mielestäni Häkkänen on väärässä. Kunnille lähti lokakuun alussa ohjeet varautumisesta. He saivat tiedon, että pitää olla riittävästi väljiä tiloja, äänestyspaikkoja voi olla ulkona ja äänestää voi myös autosta käsin, Henriksson vastasi eilen Kymmenen Uutisille antamassaan haastattelussa.
Viertola kertoo kunnille tulleiden ohjeiden olleen pelkistetyt ja yleistä tasoa.
– Niissä ohjeistettiin muun muassa äänestyspaikkojen väljyydestä ja henkilöstön riittävästä määrästä. Asioita, jotka olisi todennäköisesti tullut hoidettua ihan maalaisjärjelläkin, Viertola toteaa.
Henrikssonin mielestä ainoa ratkaisematon asia liittyi koronaa sairastavien äänestysmahdollisuuksiin. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kuntavaalien siirtämistä järkevänä.