Debatti kuntavaalien siirrosta kuumeni: PS-puoluesihteeri tyrmäsi THL-ennusteen feikkilaskelmaksi, SDP-kollega kummeksui perussuomalaisten salaliittopuheita

9:05img
SDP:n ja perussuomalaisten näkemyserot äityivät tunteikkaaksi väittelyksi MTV:n Uutisaamusta
Julkaistu 08.03.2021 08:13

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Puolueet ovat päättäneet viikonlopun aikana siirtää kuntavaaleja kahdella kuukaudella. Uusi ajankohta kuntavaaleille on kesäkuun 13. päivä. Perussuomalaisten ja SDP:n näkemykset vaalien siirron tarpeellisuudesta eroavat toisistaan jyrkästi.

Yksi vaalien siirtoa vastustaneista puolueista oli perussuomalaiset.

– Olimme ainoa eduskuntapuolue, joka vastusti vaalien siirtoa. On paljon maita, joissa vaaleja on järjestetty vielä huonommissa koronatilanteissa. Ei ole mitään järkeä lähteä siirtämään vaaleja. Tämä on todella huono ja kyseenalainen päätös, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos MTV:n Uutisaamussa.

SDP puolestaan kannatti vaalien siirtämisen ajankohtaa.

– Meille tärkeää oli se, että ne ovat terveysturvalliset ja että esimerkiksi iäkkäämpi väki voi hyvillä mielin mennä äänestämään. Olisi ollut suuri riski siihen, että vaalit oltaisiin jouduttu perumaan vielä lähempänä vaalipäivää, joka olisi ollut entistä hankalampaa, sanoo sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Rönnholmin mukaan ilmoilla oli myös riski siitä, ettei karanteenissa oleville olisi pystytty järjestämään kotiäänestystä.

– Sillä tavalla vaaleista olisi tullut moitteenvaraiset, Rönnholm toteaa.

Grönroos: THL:n skenaario on feikkilaskelma

Yhtenä perusteena vaalien siirtämiselle on käytetty THL:n ennustetta pahimmasta mahdollisesta koronaskenaariosta. Sen mukaan Suomessa voitaisiin todeta jopa 10 000 koronatartuntaa päivässä kuntavaalien aikaan.

– Tätä mallia suuremmassa osassa oli se, että THL:n Mika Salminen sanoi riskien kasvaneen. THL:n Markku Tervahauta sanoi, että kesäkuussa on parempi aika kuin huhtikuussa. Tällaisiin höttöperusteisiin vedoten lähdettiin siirtämään vaaleja, Grönroos tokaisee painokkaasti.

Lue myös: THL:n Salminen 11 000 päivätartunnan kauhuskenaariosta: "Pelkkä laskuharjoitus, muistiossa monta tärkeämpää asiaa"

Grönroos nimittää THL:n skenaarioennustetta feikkilaskelmaksi. Rönnholm tyrmää oitis Grönroosin ajatukset.

– Puuttuisin tähän näkemykseen feikkilaskelmasta. Ne ovat tietysti ennusteita – kukaan meistä ei tiedä, mikä tilanne on huhtikuun 18. päivä tai kesäkuun 13. päivä. Ei sitä voida tietää. Merkittävää on kokonaisarvio riskitasosta, Rönnholm huomauttaa.

–  Pidän omituisena joidenkin perussuomalaisten poliitikkojen pyörittämää ajatusta siitä, että tämä on jonkin sortin salaliitto, Rönnholm jatkaa.

Grönroosin mielestä vaalien siirtäminen oli vähintäänkin kyseenalainen päätös.

– Tämä avaa Pandoran lippaan, jos puolitoista kuukautta ennen vaaleja siirretään vaaleja. Tietenkin se avaa spekulaatiot siitä, rupeavatko tässä tietyt puolueet pelaamaan. Kuka seuraavissa vaaleissa uskaltaa laittaa rahaa kiinni mainoksiin? Entä jos tietyt puolueet ovat sopineet etukäteen, että siirretään vaaleja ja he käyttävät vähemmän rahaa kampanjointiin? Grönroos ihmettelee.

– En sano että näin on, mutta tämä avaa käsittämättömiä vaihtoehtoja erilaisille väärinkäytöksille. Tämä syö demokratian uskottavuutta, Grönroos jatkaa.

– Vaaleihin osallistuminen on laskenut monessa maassa ja sitä me emme todellakaan halua. Nyt pitäisi ruveta keskustelemaan kuntavaalien sisältökysymyksistä, Rönnholm päättää keskustelun.

Tuoreimmat aiheesta

Kuntavaalit