Helsinki etsii kivihiilelle korvaajia – meriveden lämmön hyödyntäminen vaatisi niin suuren tunnelin, että siinä mahtuisi ajamaan rekalla

1:47img
Helsingissä selvitetään, voisiko kivihiilen käyttöä korvata meriveden lämmöllä kaukolämmön tuotannossa.
Julkaistu 02.10.2020 22:33
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Helsingissä selvitetään nykyistä laajempaa meriveden lämmön hyödyntämistä kaukolämmön tuotannossa. 

Helsingin energiyhtiö Helen etsii vaihtoehtoja kivihiilen korvaamiseksi ja yksi sellainen voi löytyä meren syvänteistä. Jotta meriveden lämpöä voitaisiin hyödyntää läpi vuoden, pitäisi rakentaa noin 20 kilometrin pituinen vedenottotunneli Suomenlahden alle. Tunnelin rakentaminen olisi kallista, mutta itse lämmön lähde eli merivesi on ilmaista.

Helsingin Hanasaaren kivihiilikasan on määrä hävitä viimeistään neljän vuoden päästä, kun voimala suljetaan. Salmisaaren voimalassa kivihiilen käyttö loppuu vuoteen 2029 mennessä. Helsingin energiayhtiö Helen etsii uusia keinoja kivihiilen korvaamiseksi. Katseet suuntautuvat nyt avomerelle.  

– Merivesi on uusiutuvaa energiaa ja se on ehtymätön energianlähde ja hankintalähteenä sinänsä ilmainen, vaikka sen hakeminen mereltä ei tietenkään ole ilmaista, sanoo yksikön päällikkö Janne Rauhamäki Helen Oy: stä. 

Helsingin energia, Katri Valan lämpöpumppulaitos, Helen

Lämpöpumppujen avulla 2-asteisesta merivedestä voidaan tehdä 90-asteista kaukolämpöä. 

Tarvittaisiin 20 kilometriä pitkä tunneli

Jotta merivettä voitaisiin hyödyntää kaukolämmön tuotantoon ympäri vuoden, pitäisi rakentaa 15-20 kilometrin pituinen vedenottotunneli Suomenlahden syvänteeseen, jossa vesi on talvellakin kahden asteen lämpöistä.

Tunneli olisi niin iso, että siinä mahtuisi ajamaan rekka-autolla. Lämpöpumppujen avulla 2-asteisesta merivedestä tehtäisiin 90-asteista kaukolämpöä. Käytetty vesi palautettaisiin puolitoista astetta viileämpänä mereen.  

– Tänä päivänä lämpöpumpputekniikalla näin voidaan tehdä. Toki me tarvitaan aika iso määrä sitä lämmön lähdettä eli tässä tapauksessa merivettä, huomauttaa Rauhamäki.

Salmisaaren voimala, Helen

Merivettä hyödyntävän kaukolämpölaitoksen yksi mahdollinen sijoituspaikka  olisi Salmisaari.

Salmisaari mahdollinen sijoituspaikka

Vaikka merivesi on ilmaista, tunnelin rakentaminen on kallista. Helenin laskelmien mukaan teollisuuden sähköveron alentamisen ja kaukolämpöä tuottavien lämpöpumppujen verotuksen kevenemisen myötä hanke olisi kannattava. 

– Tunneli on pitkäikäinen investointi. Sen takia sitä voidaan kuolettaa hyvin pitkällä aikavälillä, toteaa Rauhamäki.

Merivedellä voitaisiin tuottaa yhtä paljon kaukolämpöä kuin Salmisaaren voimala tuottaa nyt.Yksi mahdollinen sijoituspaikka merivettä hyödyntävälle lämpöpumppulaitokselle olisi juuri Salmisaari. Vasta noin vuoden kuluttua selviää, onko hanke toteuttamiskelpoinen. Jos on, tunnelin rakennustöihin kuluu noin 5 vuotta. 

Kivihiili, Hanasaari, hiilikasa

Kivihiilen korvaamiseen tarvitaan monia pieniä ja isoja ratkaisuja.

Tarvitaan useita ratkaisuja

Meriveden lisäksi kivihiilen korvaamiseen etsitään muitakin ratkaisuja.

– Lämpöpumppulaitokset ovat keskeinen kohde. Lämpöpumppujen lämmön lähteeksi on lukuisia vaihtoehtoja: meriveden lisäksi erilaiset hukkalämmöt esimerkiksi teollisuudesta, muut ympäristön lämmöt kuten maan sisältämä lämpö, listaa Rauhamäki.

Kivihiilestä luopumisen ei pitäisi nostaa kaupunkilaisten kaukolämpölaskuja.

– Uusiutuvien energianlähteiden kustannusrakenne on toisenlainen eli niiden tuotantokustannus on alhaisempi. Kyllä näillä selvästi hillitään ja lasketaan kaukolämmön hintaa tulevaisuudessa, lupaa Rauhamäki.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa