Helsingin kaupunki selvittää vaihtoehtoisia keinoja lumen hävittämiselle. Kaupungin tavoitteena on luopua lumen kaatamisesta mereen kokonaan, sillä mereen päätyy lumen mukana roskaa.
Hernesaaressa lumi kuitenkin kipataan mereen, kunnes korvaava paikka tai menetelmä lumen hävittämiselle saadaa käyttöön, kaupunki kertoo tiedotteessa.
– Hernesaaren lumenvastaanottopaikan käyttö on välttämätöntä kantakaupungin talviaikaisen liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi, tiedotteessa kerrotaan.
Lue lisää: Helsingissä kipataan nyt pahimmillaan 990 kuormallista lunta mereen päivässä – mitkä ovat ympäristövaikutukset?
Kaupungin mukaan lumen kuljettaminen kaukaisemmille vastaanottopaikoille ei toimi pikaratkaisuna, sillä se lisäisi hiilidioksidipäästöä, ruuhkauttaisi kantakaupungin katuja ja hidastaisi niiden puhdistusta.
Kaupunki hakee syksyllä Ely-keskukselta ympäristölupaa lumenvastaanottopaikan toiminnalle, jotta sille voidaan määritellä kaupungista riippumattomat ympäristökriteerit. Lumen käsittelyn ympäristövaikutuksia seurataan jatkossa kriteerien avulla.
Mereen päätyy monenlaista moskaa
Ympäristöministeriön vuonna 2020 teettämän selvityksen perusteella meren roskaantuminen on suurin lumenkaadosta aiheutuva ympäristöhaitta.
Mereen päätyy lumen mukana kiintoainesta, roskaa ja pieni määrä mikromuovia.
– Suurin osa kiintoaineksesta on hiekoitussepeliä, joka painuu meren pohjaan kippauslaiturin reunaan.
Kaupunki ruoppaa kiintoaineksen meren pohjasta säännöllisesti. Lisäksi kelluvien roskien leviämistä ehkäistään verhopuomin avulla ja keräämällä kelluvat roskat pois.
Lue lisää: Lumivuoret kohoavat pääkaupunkiseudulla taivaisiin – pelkkä aurinko ei riitä sulattamaan
Vaihtoehdot kiven alla
Kaupungin mukaan vaihtoehtoinen lumenhävittämismenetelmä tai -paikka on löydettävä ennen kuin Hernesaaren lumenvastaanottopaikasta voidaan luopua.
Lisähaastetta tilanteeseen tuo se, että nykyiset lumenvastaanottopaikat ympäri Helsinkiä vähenevät, kun kaupunkiin rakennetaan uusia asuinalueita.
– Päävaihtoehtoina korvaaviksi ratkaisuiksi ovat tällä hetkellä muun muassa maaläjityksen kehittäminen, asukaspysäköintipaikkojen käyttö lumitilana sekä erilaiset sulatusratkaisut.
Hernesaaren lumenvastaanottopaikka on kaupungin suurin lumenvastaanottopaikka. Sitä käyttävät myös yksityiset taloyhtiöt ja muut kiinteistöt, joiden vastuulla on suuri osa kantakaupungin jalkakäytävien talvikunnossapidosta.
Viime talvena Hernesaareen tuotiin noin 26 000 kuormaa lunta, mikä oli noin 20 prosenttia kaikista Helsingissä kuljetetuista lumikuormista.
Hernesaareen viedään lunta pääasiassa eteläisestä Helsingistä.