Helsingin kaupungin talvikunnossapitotavasta syntyi kohu, kun ihmiset saivat tietää, että likaista lunta kaadetaan päivittäin lähes tuhat rekkalastillista mereen.
Helsingin kaupunki vastasi kohuun Twitterissä.
– Hernesaaren lumenvastaanottopaikan käyttöehtona on, että sinne saa tuoda vain puhdasta lunta, luki tiedotteessa.
Suomen ympäristökeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan lumen mukana on kuitenkin paljon asfalttia, tiemerkintämassoja, maalin jäämiä sekä rengaspölyjätettä.
– Tupakantumppi on yksi tosi paha ja yleinen (roska), kerrottiin Sykestä MTV Uutisille.
Lunta ei suodateta
Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Outi Setälän mukaan Hernesaaren kärjessä ei siivilöidä tai puhdisteta lunta, vaan lumi kipataan mereen sellaisenaan.
– Ei siihen (lumen puhdistamiseen) ole mahdollisuutta. Lumet kerätään suoraan kaivurilla kuormureihin ja kipataan niistä suoraan mereen.
– Silloin, kun sitä (lunta) ei käsitellä, siellä voi olla isojakin asioita polkupyöristä puliukkoihin, aurauskeppejä ja puujätettä, erikoistutkija Setälä muotoili MTV Uutisille.
Lue lisää: Helsingissä kipataan mereen lähes tuhat lumikuormaa joka päivä – jokaisella kippauksella veteen joutuu järkyttävä määrä muovia, roskaa ja jopa polkupyöriä
Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan kulunvalvontaa on parannettu, jotta kuormien puhtautta voidaan valvoa paremmin.
Tiedotteen mukaan myös kippauspaikan kohdalla olevaa merenpohjaa ruopataan nykyisin vuosittain, jotta meren pohjasta saadaan poistettua hiekoitushiekka ja roskat.
Erikoistutkija Setälän mukaan roskat eivät kuitenkaan jää hiekkapatjan päälle, vaan kulkeutuvat merivirtauksien mukana laajemmalle alueelle. Tämän vuoksi ruoppaaminen yhdellä alueella ei poista ongelmaa.
Helsingin kaupunki perustelee toimintaa välttämättömyytenä
Helsingin kaupunki on tietoinen lumen kaatamisen ympäristöhaitoista. Kaupunki perustelee toimintaansa kuitenkin välttämättömyytenä.
– Hernesaaren lumenvastaanottopaikan merkitys on nykyisin suuri eteläisen Helsingin talvihoidon kannalta – ilman Hernesaarta olisimme olleet tänä talvena suuressa pulassa.