Näin Jan Vapaavuori perustelee lumen kaatamista mereen Helsingissä: "Toistaiseksi ei ole keksitty tapaa, jolla tältä voitaisiin välttyä"

0:26img
Lumensulatuskone paljastaa, kuinka paljon roskaa yhdessä lumikuormallisessa voi olla.
Julkaistu 11.02.2019 19:27

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Tänä talvena Helsingin Hernesaaressa on kipattu päivittäin lähes tuhat rekkalastillista lunta mereen kantakaupungin lumikaaoksen helpottamiseksi.

Käytäntö on herättänyt huolta meren roskaamisesta, ja Suomen ympäristökeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan lumen mukana on paljon asfalttia, tiemerkintämassoja, maalin jäämiä sekä rengaspölyjätettä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo MTV Uutisten haastattelussa, miksi lumet päätyvät mereen.

Miksi lumet kipataan mereen Hernesaaressa, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori?

– Kantakaupungin kannalta se (Hernesaari) on täysin kriittinen paikka. Varsinkin tällaisena runsaslumisena talvena muut vaihtoehdot olisivat olennaisesti hankalampia, jopa mahdottomia.

– On tiedostettu, ettei tämä ole täysin ongelmatonta. Sen takia Hernesaaren lumenvastaanottopalvelun käyttöehto on, että sinne saa tuoda vain puhdasta lunta. Kulun- ja käytönvalvontaa on parannettu siten, että sitä aidosti voidaan valvoa paremmin. Ympäristövaikutusten vähentämiseksi Hernesaaren kippauspaikan kohdalla merenpohja myös ruopataan nykyisin vuosittain.

– Sen lisäksi meillä on tänä keväänä käynnistetty lumenkäsittelyä koskeva innovaatiokilpailu, jonka avulla kaupunki etsii vielä uusia keinoja muun muassa ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

Lue myös: Helsingissä kipataan mereen lähes tuhat lumikuormaa joka päivä – jokaisella kippauksella veteen joutuu järkyttävä määrä muovia, roskaa ja jopa polkupyöriä

Miten lumen puhtautta käytännössä valvotaan?

– En osaa yksityiskohtaisesti sanoa, mutta minulle on raportoitu, että valvontaa on parannettu niin, että lumikuormien puhtautta voidaan valvoa. On myös selvää, että jos jonkun havaittaisiin tuovan alueelle jätettä, niin siitä seuraisi välittömästi kyseisen yrityksen käyttöluvan peruminen. Kun tämä on yrittäjien tiedossa, uskon, että paitsi valvonta, myös merkittävä sanktiouhka on ollut riittävä.

Lumesta tuleva roska, kuva Hernesaaresta

Hernesaaressa otetussa kuvassa on sora- ja roskakasa, joka on peräisin kaduilta tuodusta lumesta. 

Onko kieltoja täytynyt antaa tänä vuonna?

– Näin tarkkaa raportointia en ole saanut, että osaisin tuohon vastata.

Mitä muita vaihtoehtoja kantakaupungin lumien osalta on punnittu?

– Tällaisina talvina, kun lunta tulee lyhyessä ajassa todella paljon, niin ei ole käytännössä muita vaihtoehtoja, jos ja kun halutaan, että lunta saadaan jossain järjellisessä ajassa poistettua kaduilta ja teiltä ja sillä tavalla pidettyä tämä kaupunki toimivana.

Lue myös: Helsingissä kipataan rekkalasteittain likaista lunta mereen, näin kaupunki puolustautuu: "Sinne saa tuoda vain puhdasta lunta – ilman Hernesaarta olisimme olleet tänä talvena suuressa pulassa"

Ette siis näe sitä yhtenä vaihtoehtona, että lumia kuljetettaisiin kauemmaksi?

– Näin on vuosikausia, vuosikymmeniä ollut. Meidän eri viranomaisemme ympäristöviranomaisia myöten ovat tietoisia tästä tilanteesta. Myönnämme sen, ettei tämä ole täysin ongelmatonta. Ainakaan toistaiseksi ei ole keksitty tapaa, jolla tältä voitaisiin välttyä ja sen sijaan on kiinnitetty huomiota siihen, että ympäristövaikutukset minimoidaan.

– Vaihtoehtona olisi, että lumen vieminen pois keskustasta olisi vielä olennaisesti hitaampaa ja vaikeampaa ja lumisina talvina saataisiin elää yhä hankalampien lumimassojen kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Lumi