Helsinki on valmis käyttämään potilasturvallisuuslakia ensi viikolla, jos tarvetta on – osaa kotihoitoa uhkaa lakko tiistaina

26:02imgTällainen on "hengen ja terveyden turvaava" potilasturvallisuuslaki.
Julkaistu 17.09.2022 12:51
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Potilasturvallisuuslaki on todennäköisesti voimassa ensi tiistaina, jolloin alkaa näillä näkymin hoitajajärjestöjen eli Tehyn ja Superin lakko Helsingin eteläisessä kotihoidossa. Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen kertoo MTV Uutisille, että lakon alkaessa uuteen lakiin joudutaan todennäköisesti turvautumaan.

Potilasturvallisuuslaki mahdollistaisi esimerkiksi sen, että aluehallintovirasto voi siirtää tai keskeyttää lakon. Viimesijaisena keinona laki mahdollistaa sen, että osa hoitohenkilöstöstä voidaan työtaistelutilanteessa velvoittaa töihin potilaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen kertoo MTV Uutisille, että kaupunki voi joutua turvautumaan potilasturvallisuuslakiin tiistaina tai myöhemmin.

– Arvioimme varmasti vielä siinä hetkessä ajankohtaisen tilanteemme. Mutta jos lakonuhka on edelleen päällä eikä suojelutyötä edelleenkään oltaisi valmiita lainkaan antamaan, pidän hyvin todennäköisenä, että lainsäädännön keinoihinkin jouduttaisiin turvautumaan, Jolkkonen kertoo.

Hoitajajärjestöt ja Kuntatyönantajat yrittävät sovitella palkkakiistaa valtakunnansovittelijan johdolla taas maanantaina. Odotukset eivät ole korkealla sen suhteen, että sopu syntyisi tiistaiksi ja kotihoidon lakko peruuntuisi.

Helsingin eteläisen kotihoidon lakko kestäisi neljä päivää tiistaista lähtien. Helsingin kaupunki on jo tehnyt käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen, jossa kaupunki vaatii, että käräjäoikeus kieltää järjestöjä aloittamasta lakkoa asiakkaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi.

– Työtaistelu on poikkeuksellinen, sillä se kohdistuu kotihoidon palveluun, jossa on hyvin haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita. Järjestöt ovat aiemmin rajanneet lakkojen ulkopuolelle hengen ja terveyden suojelemiseksi tarvittavan työn. Nyt järjestöt ovat päättäneet, että suojelutyötä ei ole käytettävissä, kaupunki tiedotti perjantaina.

Eteläinen kotihoito toimii Lauttasaaressa, Töölössä, Viiskulmassa ja Vironniemessä. Alueella on yli 800 asiakasta. Heistä lähes 350 tarvitsee välttämätöntä palvelua päivittäin.

Lindén pohti jo lain vaikutusta

Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) pohti potilasturvallisuuslain vaikutusta Helsingin kotihoidon mahdolliseen lakkoon.

Lindén pitää mahdottomana sitä, että lakkoon meneviä työntekijöitä ehdittäisiin vielä tiistaina velvoittaa töihin. Kyseeseen voi tulla nopeammin lakon siirto tai keskeytys.

– Jos laki tulee voimaan maanantaina, niin eihän näitä työmääräyksiä ehditä sinne Helsingin kotihoitoon antamaan vielä tiistaiksi. Silloin aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen, että siirtää lakon alkua tai se voidaan keskeyttää, Lindén pohti.

Ministeri Lindén painotti sitä, ettei potilasturvallisuuslaki vie hoitajajärjestöiltä oikeutta työtaisteluihin ja töihin velvoittaminen on viimesijainen keino.

– Varsinainen ajatus on se, että hyvin rajatulle ryhmälle voidaan antaa työmääräyksiä. Laki ei tarkoita, että esimerkiksi kaikki tehohoitajat voitaisiin määrätä töihin. Itse arvioisin, että puolet voitaisiin määrätä työtaistelutilanteessa, Lindén mietti.

Teho-osastoilla pitäisi ensin pyrkiä esimerkiksi siirtämään potilaita sellaisten muiden sairaaloiden teho-osastoille, jotka eivät ole työtaisteluiden piirissä.

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto