Ministeri Aki Lindén: Hoitajien lakon aikana on ollut tilanteita, joissa jo käynnissä olevia leikkauksia on jouduttu keskeyttämään

2:50img
"On tärkeää, että hoitajat voi hyvin, jotta potilaatkin voi hyvin" – näin sairaanhoitajat perustelevat vaatimiaan palkankorotuksia (9.4.)
Julkaistu 12.04.2022 13:31(Päivitetty 12.04.2022 14:19)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan Suomeen on syntymässä suma hoitamattomia potilaita. Lindén ei kuitenkaan tältä erää esitä hoitajia työhön velvoittavaa potilasturvallisuuslakia .

Ministeri Lindénin mukaan moni puolikiireellinen potilas on jäänyt kuluneen 12 lakkopäivän aikana vaille hoitoa ja muuttunut kiireellisesti hoitoa vaativaksi potilaaksi.

Esimerkiksi 2–4 viikon sisään diagnoosista leikkauksen tarvitsevien syöpäpotilaiden tilanne on useissa sairaanhoitopiireissä jo kiireellinen.

– Tässä on syntymässä suma hoitamattomia potilaita, Lindén kommentoi tiedotustilaisuudessaan.

Kiireellisiä potilaita on näin ollen tällä hetkellä sairaaloissa hoidettavana Lindénin mukaan enemmän kuin normaalisti.

Tilanne on ministerin mukaan potilaille rakenteellisesti vaarallinen.

– On jopa ollut tilanteita, joissa meneillään olevia leikkauksia on keskeytetty ja on siirrytty hoitamaan kaikkein päivystyksellisintä [välittömintä hoitoa vaativaa] leikkausta, Lindén kuvaili.

– Vertauskuvallisesti voisi sanoa, että tässä ollaan jonkinnäköisessä kenttäsairaalaolosuhteessa, jossa niin suojelutyötä tekevä hoitohenkilökunta kuin lääkärit onnistuvat aina viime kädessä ryntäämään juuri siihen pisteeseen, jossa on kaikkein vakavin tilanne.

Siitä, että lakon seurauksena olisi menetetty jo ihmishenkiä, ei kuitenkaan ministerin mukaan ole "mitään varmaa tietoa".

"Eihän tätä lakia tarvitse käytännössä soveltaa"

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) on valmisteltu niin sanottu potilasturvalaki, jolla voitaisiin velvoittaa hoitajia potilaiden hengen ja terveyden kannalta välttämättömään suojelutyöhön.

Moni hallituspuolueiden kansanedustaja on vastustanut lakiesitystä, ja Lindénkin ilmoitti tänään, ettei aio esittää lakia huomenna muulle hallitukselle.

Hoitoalan työtaistelu laajenee vasta pääsiäisen jälkeen, joten potilaiden turvallisuuskaan ei vielä vaarannu siinä määrin, että lakia tulisi säätää saati ryhtyä soveltamaan.

Käytännössä lakkoilussa on pääsiäisen ajan tauko.

– Olen toiveikas sen suhteen, että ennen 20. päivää tulee todellinen ratkaisu eli lakko ihan oikeasti voitaisiin päättää, Lindén sanoi.

– Mutta pidän itse välttämättömänä antaa lakiesityksen, jos tilanne vielä ensi viikon alussa näyttää samalta kuin tällä hetkellä.

Kiistellyn lain kohtaama poliittinen vastustus ei ole ministerin mukaan syy sille, miksei laki tule nyt hallituksen pöydälle.

– Minuun ei ole poliittisesti vaikutettu. Ei oman puolueen, ei pääministerin, ei muiden puolueiden toimesta, Lindén kertoi.

Ministeri Lindén ei halunnut vastata suoraan siihen, olisivatko pääministeri Sanna Marin ja muut SDP:n ministerit olleet lakiesityksen puolella, jos sellaista olisi huomenna esitetty.

– Olen itse kokenut, että minulla on virkatehtäväni hoidossa ihan voimakas tuki.

Riittääkö välttämätöntä suojelutyötä?

Suojelutyötä ei STM:n mukaan ollut riittävästi saatavilla etenkään lakon alkupäivinä, mutta sittemmin tilanne on parantunut nyt uhkaavaan sumaan asti.

Pahin tilanne on Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Ongelmaa on viranomaisten mukaan siinäkin, että hoitajia ei saavu sovittuun suojelutöihin syystä tai toisesta paikalle. Tilanne on ollut STM:n mukaan kriittinen.

Yhtenä esimerkkinä suojelutyön ulkopuolelle jäänyt lasten ja nuorten psykiatria on ollut kriittisessä tilassa, ja hoitoyksiköiden eri osastojen yhdistämisestä on seurannut väkivaltatilanteita.

Hoitajaliitot ovat katsoneet, että suojelutyöhön on osoitettu riittävästi hoitajia.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa kuntayhtymiä ja aluehallintovirastoja perustamaan ryhmiä, jotka arvioisivat itsenäisesti suojelutyön todellista tarvetta.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka