Pikavauhdilla valmisteltu ja kiistelty potilasturvallisuuslaki tänään eduskunnan käsittelyssä

2:25img
Katso uutisjuttu: Potilasturvallisuuslaki repii hallituksen rivejä.
Julkaistu 14.09.2022 05:29(Päivitetty 14.09.2022 11:08)

MTV UUTISET – STT

Hallituksen esitys potilasturvallisuuslaista on eduskunnan lähetekeskustelussa tänään.

Eduskuntakäsittelystä on tulossa epätavanomainen, sillä hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on etukäteen julistanut, ettei esitys kelpaa sille sellaisenaan.

Esitys on tarkoitus saada silti pikavauhdilla läpi. Syynä hallituksen esitykseen on se, että hoitajajärjestöt Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta eri teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon.

Lue myös: Hoitajien työkiistan sovittelu on keskeytetty

Hallituksen esityksen tarkoituksena on lailla varmistaa, että hoitajien uhkaamien lakkojenkin aikana välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito voitaisiin turvata. Toisin kuin kevään hoitajalakoissa, näihin lakkoihin ei ole luvattu suojelutyötä eli työtä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Uhkasakon nojalla takaisin töihin

Hallitus esittää, että aluehallintovirasto voisi siirtää työtaistelun alkua tai keskeyttää sen määräajaksi sakon uhalla, jos se arvioisi potilaiden hengen tai terveyden vaarantuvan vakavasti työtaistelun johdosta.

Jos työntekijäjärjestöön kohdistuvat velvoitteet eivät olisi riittäviä, työnantaja voisi käyttää yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvia keinoja. Työnantaja voisi määrätä sote-ammattilaisen suorittamaan tavanomaisten työtehtävien lisäksi muita ammattitaitoaan vastaavia tehtäviä.

Lue lisää: Tehyltä tyrmäys esitykselle potilasturvallisuuslaista: "Aivan ylimitoitettu ja täysin ala-arvoisesti laadittu"

Kovimmillaan aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määrätä uhkasakon nojalla asiakas- tai potilasturvatyöhön myös sellaisen sote-ammattilaisen, joka on työtaistelutoimena irtisanoutunut. Määrätyllä on oikeus saada työstä säännölliseltä työajalta vähintään 1,3-kertainen korvaus.

Hallituksen ehdottamaa lakia sovellettaisiin kunnan ja kuntayhtymän ylläpitämissä sote-yksiköissä vain, jos muut keinot eivät olisi riittäviä. Laki olisi voimassa ensi tammikuun loppuun.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä haluaa esityksestä tarkemmin rajatun, sillä lakko-oikeuteen puuttuminen on puolueelle kova pala.

Lue lisäksi: Hallituksen esitys mahdollistaisi jopa työtaistelussa irtisanoutuneen hoitajan määräämisen takaisin työhön

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ennakoinut, onko vasemmistoliitolla mahdollisuutta jäädä hallitukseen, jos eduskuntaryhmä äänestäisi esitystä vastaan.

Ilman vasemmistoliittoa hallitukselle jäisi eduskunnassa niukin mahdollinen enemmistö, sillä muilla hallituspuolueilla on yhteensä 101 paikkaa. Lukuun sisältyy eduskunnan puhemies, joka ei osallistu äänestyksiin.

"Potilasturvallisuuslaki edelleen tarpeeton"

Hoitajaliitot tiedottivat keskiviikkoaamuna pitävänsä hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista edelleen tarpeettomana.

Liittojen mukaan lakiesitykseen sunnuntain kuulemisen jälkeen tehdyt muutokset ovat hyvin pieniä.

– Sunnuntaina käsittelyssä olleeseen esitykseen verrattuna sosiaalihuolto on nyt korvattu pelkällä kotihoidolla, mutta lakiesitys koskee edelleen hyvin laajasti, kuten aiemminkin, terveydenhuoltoa, tiedotteessa sanotaan.

Hoitajien mukaan laki tulisi antamaan työnantajalle yksinvallan määritellä suojelutyön määrän ja lakkorajat. Tämä veisi kokonaan työtaisteluoikeuden sote-alalla, liitot sanovat.

Liitot pitävät lakia tarpeettomana, koska niiden mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että riippumaton tuomioistuin voi kieltää tai keskeyttää lakon, mikäli se uhkaa kansalaisten henkeä ja terveyttä.

– Näitä keinoja on käytetty miesvaltaisilla aloilla samantyyppisissä tilanteissa. Lakiesitys puuttuu rajusti hoitajien perusoikeuksiin ja asettaa naisvaltaisen alan työtaisteluissa täysin eri asemaan miesvaltaisten alojen kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Järjestöt pitäytyvät aiemmassa arviossaan siitä, että laki vain pahentaisi hoitoalan työntekijäpulaa.

*Päivitys kello 11.08: Täydennetty hoitajaliittojen kanta juttuun.

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö