Helsinki-Vantaan ruuhkat helpottaneet, kuluttajaliitto selvittää vastuita myöhästymisistä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime viikolla matkustajia vaivanneet ruuhkat vaikuttavat toistaiseksi jääneen taakse.

Viikonlopun ja tämän päivän aikana jonot turvatarkastukseen ovat pysyneet maltillisina, enimmäkseen alle 15 minuutin pituisina, kertoo lentoasemayhtiö Finavian matkustajapalveluista vastaava päällikkö Hanna Hämäläinen

Pientä jonoutumista on syntynyt tyypillisiin ruuhka-aikoihin kello 6–8 ja kello 14–18 välillä, mutta merkittäviltä jonoilta on vältytty.

– Torstaista lähtien on ollut oikein sujuvaa toimintaa, Hämäläinen sanoo STT:lle.

Ruuhkien taustalla ovat syyskuun alussa muuttuneet nesterajoitukset. Käsimatkatavaroissa sallitaan nyt enintään 100 millilitran nestepakkaukset, kun Helsinki-Vantaalla sallittu pakkauskoko oli aiemmin kaksi litraa.

Finavian mukaan suurella osalla matkustajista oli viime viikon alussa mukanaan liian suuria nesteitä, mutta torstaista alkaen niitä on ollut selvästi vähemmän.

Lisähenkilöstöä rekrytoitu

Finavia oli Hämäläisen mukaan varautunut muutokseen esimerkiksi varaamalla turvatarkastukseen ja asiakaspalveluun lisää henkilökuntaa. 

Vahvistetuilla resursseilla jatketaan Hämäläisen mukaan toistaiseksi, ja yhtiö seuraa tilannetta.

Hämäläinen huomauttaa, että EU teki päätöksen nesterajoitusten muuttamisesta heinäkuun lopussa, ja Finavia aloitti tuolloin heti turvatarkastushenkilöstön rekrytoinnin.

– EU-komissio antoi lentoasemille kuukauden reagointiajan tähän asiaan. Yhden turvatarkastajan rekrytointi, turvallisuusselvitys ja kelpoisuuskoulutukset vievät noin kaksi kuukautta. Tätä varten palkatut turvatarkastajat ovat sitten täysimittaisesti tehtävissään syyskuun lopussa.

Kuluttajaliitto selvittää vastuita

Kuluttajaliitto on kertonut aikovansa selvittää, miten vastuut eri osapuolille jakautuvat matkustajan myöhästyessä lennoltaan turvatarkastuksen ruuhkauduttua. 

Kuluttajaliiton mukaan epäselvää on muun muassa lentoyhtiöiden, Finavian sekä vakuutusyhtiöiden vastuu tilanteessa.

– Finavian korvausvastuu arvioidaan aina tapauskohtaisesti lainsäädännön asettamissa raameissa, Hämäläinen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat