Syyslomamatka ulkomaille? Helsinki-Vantaan ruuhkatiedot näkee jo kotona

Lentokenttäyhtiö Finavian mukaan alkusyksyn jonosumia aiheuttaneista ruuhkista on tullut joitakin korvausvaatimuksia.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle odotetaan noin viittäkymmentätuhatta matkustajaa päivässä syyslomakauden aikana. Vilkkaimmin matkustetaan tänään, huomenna ja ensi viikon maanantaina. Matkustusajoista vilkkaimpia ovat aamun tunnit viidestä kahdeksaan ja iltapäiväkahdesta kuuteen.

Lähteviä matkustajia on noin 28 tuhatta.

Matkustajia on noin 20 prosenttia enemmän kuin tavallisena viikonloppuna ja 8 prosenttia enemmän kuin edellisellä syyslomakaudella.

Vilkkauteen on varauduttu, lentoasemalta kerrotaan. Vuorokohtaista henkilöstömäärää turvatarkastuksessa ja muissa toiminnoissa on lisätty, kertoo lentokenttäyhtiö Finavian viestintäpäällikkö Pia Fast.

Jonotusajan voi arvioida ennusteesta

Finavian verkkosivuille on lisätty turvatarkastuksen jonotusajan ennuste seuraavalle kahdelletoista tunnille. Ennuste simuloi jonotustilannetta lentoaseman matkustajamäärätietojen mukaan. Iltapäivällä ennuste näytti perjantaille enimmäkseen 15 minuutin jonotusaikoja.

– Paikan päällä lentoasemalla sitten näkyy tietenkin jonojen reaaliaikainen tilanne, mutta monen matkustajan mieltä voi rauhoittaa kun voi jo kotona katsoa ennustetta.

Fastin mukaan ennustepalvelua valmisteltiin jo aiemmin syksyllä, mutta lentoaseman ruuhkat nopeuttivat sen käyttöönottoa.

– Haluttiin matkustajille sujuvuutta ja mielenrauhaa, Fast sanoo.

Kyse on toistaiseksi pilotista, jonka toimivuudesta pyydetään palautetta asiakkailta.

Alkusyksyllä koettu pahoja ruuhkia

Syksyn aikana lentoasemalla on nähty pahojakin ruuhkia. Niihin vaikuttivat elo–syyskuun vaihteessa muuttuneet nestesäännöt, joiden mukaan suurin käsimatkatavaroissa sallittu nestepakkauksen koko on sata millilitraa.

Sääntöjen muutos tuli monelle matkustajalle yllätyksenä. Ruuhkien takia myös osa ohjeita noudattaneista matkustajista myöhästyi lennoltaan. Matkustajat kärsivät ruuhkista jälleen tämän kuun alussa, kun matkatavaran jakelujärjestelmän häiriö hidasti lähtöselvityksiä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä palataan takaisin tiukempiin nesterajoituksiin 0:27
Helsinki-Vantaan lentokentällä palattiin elokuussa takaisin tiukempiin nesterajoituksiin.

Korvausvaatimuksia käsittelyssä

Turvatarkastushenkilöstöä on Fastin mukaan palkattu lisää syksyn jonosumien jälkeen. Lentoasema on myös tiedottanut uusista nestesäännöistä ja syyslomakaudesta.

Fastin mukaan syksyn jonosumia aiheuttaneista ruuhkista on tullut joitakin korvausvaatimuksia.

– Jokainen käsitellään tietenkin tapauskohtaisesti. Mistään hakemussumasta ei tietääkseni ole kyse.

Fastin tietojen mukaan toistaiseksi kenellekään ei ole maksettu korvauksia. Korvausvaatimusten käsittelyt ovat hänen mukaansa käynnissä.

Lue myös:

    Uusimmat