Helsinki-Vantaan terveysturvallisuudesta vastaava viranomainen ehdottaa pakkotestaamista sekä lentokentille että satamiin. Testaaminen tulisi suorittaa heille, jotka tulevat arvioiduista riskimaista ja sisältäisi käännyttämisen, mikäli matkustaja kieltäytyy testistä. Myös THL:stä väläytettiin tänään tarvetta tiukemmille rajoitustoimille virusmuunnoksen vuoksi.
Suomen koronatilanne on Euroopan parhaimpia. Kuitenkin THL:n mukaan ulkomailta saatuja tartuntoja oli tämän vuoden ensimmäisellä viikolla noin 200, kun kaksi viikkoa aiemmin niitä oli reilut sata. Lentokentällä testaaminen on nyt runsasta.
– Lentokentällä matkustajista positiivisten löydösten määrä on selvästi nousussa. Se on ollut alle 2 prosenttia ja nyt se on yli 3 prosenttia. Eli virusta on maailmassa enemmän kuin aikaisemmin. Ilmeisesti muuntovirus näyttelee tässä roolia, arvioi lentokentällä operoiva Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Aronkytö.
THL: Rajoituksia tiukennettava
Muuntovirus oli esillä myös torstain ministeriön ja THL:n koronainfossa.
– Tällä hetkellä kaikkein eniten tähän Suomen tilanteeseen vaikuttava asia on se, paljonko muuntovirusta muiden virusten ohella tulee Suomeen rajojen yli, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.
– Jos virusmuunnos leviää nopeammin, hyvän tilanteen ylläpitäminen vaatii tiukempia rajoitustoimia, arvioi infossa ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Niitä tuoreeltaan ehdottaa Helsinki-Vantaan korkea terveysviranomainen.
– Jos ajatellaan, että terveys- ja rajaturvallisuus saataisiin aukottomaksi, tarvitsisimme järjestelmän, jossa matkustaja testataan. Jos hän ei suostu testiin, tietyistä maista tulevat matkustajat pitäisi silloin käännyttää. Testaus on turvallinen tapa toimia, kertoo Timo Aronkytö.
"Suurimman riskin matkustajat eivät jää testiin"
Aronkytö kannattaa pakkotestaamista, koska monet riskimatkustajat eivät nykyisellään suostu testeihin.
– Helsinki-Vantaalla lähes kaikki jäävät vapaaehtoiseen testiin. Mutta ne matkustajat, jotka omaavat suurimman riskin, itse asiassa eivät jää testiin. Näitä ovat esimerkiksi sellaiset työntekijät, jotka tulevat Suomeen, ja joille jopa työnantajat ovat sanoneet, että Suomessa ei tarvitse jäädä testiin.
– Näin me emme pysty testaamaan suuren riskin matkustajia. Heille ei oikeastaan myöskään karanteenimääräystä pysty kirjoittamaan, koska he eivät välttämättä tule sellaisista maista, jotka ovat muunnosvirusmaita. Lähtömaa voi olla jossain Euroopassa ja alkuperämaa voi olla joku muu ja emme saa sitä selville, Aronkytö sanoo.
Pelkkä viranomaiskaranteeni ei siis Aronkydön mukaan riitä.
– Pakollinen terveystarkastus yhdistettynä siihen, että matkustajan voisi käännyttää rajalta, olisi parempi tapa toimia kuin se, että tietyt matkustajat asetettaisiin kategorisesti viranomaiskaranteeniin ilman tätä testiä.
– Karanteenimääräyslappu ei sinänsä vaikuta henkilön käyttäytymiseen niin kuin se, että tämä henkilö olisi testattu ja hän olisi saanut positiivisen tuloksen ja hän tietää, että hänen pitää toimia hyvin terveysturvallisella tavalla, Aronkytö jatkaa.
Mutta mikä on näiden matkustajien motiivi olla suostumatta testiin?
– Tällaiset matkustajat ovat yleensä saaneet tietoa siitä, että Suomessa ei ole pakollista testiä. Ehkä he pelkäävät sitä, että testi aiheuttaa heille jotain rajoitustoimia Suomessa.
Aronkytö: Pakkotestaus myös satamiin
Virkamies huomauttaa, että myös Suomen satamiin saapuu tuhansia ihmisiä päivittäin ja vain pieni osa heistä käy testissä. Aronkydön mukaan riskimaista tulevat pitäisi pakkotestata yhtä lailla satamissa.
– Pakkotestaus olisi mahdollista toteuttaa siten, että siihen yhdistetään matkustajan riskiprofilointi ja mahdollinen käännytys, jos matkustaja ei suostu testaukseen. Tämä vaatisi aluehallintovirastojen ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteiset uudet ohjeet.
Huomio tulisi kiinnittää muun muassa Balkanilta tuleviin matkustajiin.
– Balkanilta tulevat matkustajat, omaavat suuremman riskin. Heidät pitäisi tietysti testata, eikä näitä päiväseltään matkustajia.
Hallitus kokoontuu perjantaina päättämään uusista koronatoimista.