Matkailuala pelkää turismia suitsivaa maahantulomallia: "Jos tämä menee läpi, olemme pitkälle syksyyn vaikeuksissa"

Matkailu- ja Ravintola-alan pettymys koronatuista:"Hallitukselle annettiin kouluarvosanaksi viisi plus" 5:21
Katso video: Toimitusjohtaja kritisoi uutta matkailualaan kohdistuvaa lakiesitystä.

Suomi helpottaa huomisesta alkaen rajakäytäntöjä EU- ja Schengen-maista tuleville. Maahantulo sallitaan jatkossa työmatkustajille kaikissa liikennemuodoissa täysin rokotetuille tai alle kuusi kuukautta koronan sairastaneille.

Matkailualaa hiertää kuitenkin hallituksen perjantaina antama lakiesitys, jolla voisi olisi isoja vaikutuksia ulkomaisten turistien tulolle Suomeen.

Koronapandemian aikaisen maahantulomallin esityksen mukaan Suomeen saapuvalta edellytetään todistusta sairastetusta koronataudista, saadusta täydestä koronarokotussarjasta tai kolmen vuorokauden sisällä tehdystä negatiivisesta ennakkotestistä.

Jos todistusta mistään näistä ei ole, henkilön pitää käydä koronatestissä heti Suomeen saavuttuaan sekä 3–5 vuorokauden kuluttua. Jos ennakkotesti on tehty ennen Suomeen saapumista, toisessa koronatestissä tulee käydä 3–5 vuorokauden kuluessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa matkustussuosituksessaan välttämään lähikontakteja toista testitulosta odotettaessa.

"Vaikeuttaa Suomeen tulemista"

Scandic Hotels Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö sanoo, että huolestuttavinta laissa on se, että se vaikeuttaa Suomeen tulemista ja tekee lähtemisen kynnyksen korkeaksi turismin näkökulmasta.

– Käytännössä se, mitä olemme lakiluonnoksesta nähneet, niin vaikuttaa siltä, että se poikkeaa Euroopan neuvoston suosituksesta, mitä Suomi on ollut yhdessä tekemässä Euroopan neuvoston kanssa, Käyhkö sanoo.

Käyhkön mukaan yksi suurimmista ongelmista on karanteeni, jollaiseksi lähikontaktien välttämissuositus voidaan tulkita.

– Tämä kaikki tekee sen, etteivät turistit halua lähteä epävarmana aikana epävarmaan maahan. Euroopassa on muitakin vaihtoehtoja.

Käyhkön mielestä lakiesitys toimii matkailualaa vastaan. Suomi on hoitanut koronaviruksen erittäin hyvin ja se tunnistetaan maailmalla. Toteutuessaan lakiesitys voisi vaikeuttaa turistien houkuttelua Suomeen.

– Tällä hetkellä se näyttää siltä, että jos tämä menee läpi, niin olemme pitkälle syksyyn vaikeuksissa.

Ruotsissa "Tervetuloa vaan" -asenne

Käyhkön mukaan muissa Pohjoismaissa tilanne on hoidettu paremmin.

– Juuri olin viikko sitten työmatkalla Ruotsissa, eikä kukaan kysynyt Finnairia lukuun ottamatta paperin paperia. ”Tervetuloa vaan”, oli asenne. Se toki vaihtelee eri Pohjoismaiden välillä. Norjalla on tiukempi linja, mutta sielläkin on hyvin selkeät askelmerkit siitä, miten Norjaa avataan. Tanskalla on myös selvä suunnitelma.

Suomen exit-suunnitelma saa kritiikkiä Käyhköltä.

– Suomessa on käytännössä ollut exit-suunnitelma pari kuukautta, mutta pakko sanoa matkailualan edustajana ja ravintola-alan hallituksen puheenjohtajana, että kyllä se suunnitelma on harvinaisen hähmäinen. Emme osaa arvioida, milloin voisimme kutsua ihmisiä takaisin töihin, Käyhkö sanoo.

Käyhkön mielestä rajavalvonnan on oltava tiukkaa, mutta selkeillä pelisäännöillä. Hänen mukaansa ulkomaisilta turisteilta voidaan vaatia kahta tai yhtä rokotusta, lähtömaan testi tai sairastettu tauti.

– Minä en ole virologi. Meidän mielestämme tämä lakiesitys ei vain ota huomioon sitä, että rokotekattavuus kasvaa Suomessa koko ajan ja tilanne paranee.

Lue myös:

    Uusimmat