Nettikauppahuijarit eivät keinoja kaihda – MTV Uutiset listasi seitsemän varoittavaa merkkiä, joista voi epäillä joutuneensa huijarin hampaisiin

27:33img
Katso Paulin tekemä video nigerialaishuijarista yläpuolelta!
Julkaistu 21.05.2019 07:07(Päivitetty 22.05.2019 10:34)
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Nettikauppahuijareiden höynäyttämäksi voi joutua monella tapaa. MTV Uutiset listasi seitsemän selkeää merkkiä, joista voi päätellä kaupustelijan olevan huijari.

Mikään tuskin on nettikaupankäynnissä ikävämpää kuin joutua huijarin uhriksi. Internetin myyntipalstoilla, kirpputoreilla ja huutokauppasivuilla liikkuvat huijarit yrittävät haksauttaa myyjiä ja ostajia mitä erinäisimmin keinon.

Lue myös: Turkulainen Pauli, 26, höynäytti nigerialaista nettikauppahuijaria pahemman kerran – sai uhkausviestin suivaantuneelta huijarilta: "Hän halusi sytyttää Saabini tuleen"

Listasimme asiaan perehtyneen tubettajan, 26-vuotiaan Pauli Matalamäen kanssa seitsemän merkkiä, joista voi epäillä asioivansa huijarin kanssa.

ovi

Noutaminen ei onnistu missään tilanteessa

Postin kautta tapahtuvassa kaupankäynnissä yksityishenkilön kanssa on aina riskinsä. Niinpä moni ostaja suosiikin kauppaa kasvotusten. Jos tuotteen noutaminen paikan päältä ei sovi myyjälle, on se Matalamäen mukaan selkeä merkki siitä, että jotain on vialla.

– Silloin ei kannata kauppaa käydä kyllä postinkaan välityksellä. Paljon tapahtuu sitä, että tuotteen sijainniksi kerrotaan jokin kaukainen paikka. Sitten kun ollaan valmiita tulemaan hakemaan se sieltä, niin kerrotaan, että "ei onnistu, oon nyt kesämökillä". Totuus on se, että tuotetta ei ole edes olemassa ja rahat halutaan vain mahdollisimman nopeasti tilille, Pauli kertoo.

Kauppaa netissä

Halpa hinta verrattuna markkinatasoon

Myytävän tuotteen hinnasta voi myös tehdä suuria johtopäätöksiä, onko myyjä kauppaamassa tuotetta oikeasti. Matalamäen mukaan hinta antaa myös osviittaa siitä, onko tuote ylipäätään edes aito.

– Halpa hinta on sellainen, joka pistää heti miettimään. Kukaan ei myy esimerkiksi uunituoretta iPhonea satasella tai kahdella. Halvalla hinnalla yritellään kalastella ihmisiä, jotka ei tiedosta petoksen riskiä lainkaan. 

Facebook (1)

Epäilyttävä profiili

Etevimmät Facebookissa operoivat kaupankäyntihuijarit pystyvät käsikirjoittamaan valeprofiilin yllättävän uskottavaksi. Matalamäen mukaan välillä onkin erittäin haastavaa erottaa valeprofiili oikeasta. Tiettyihin asioihin kannattaa hänen mukaan silti kiinnittää aina huomiota.

– Jos profiili on luotu tuoreeltaan, kavereita ja päivityksiä on vähän ja profiilikuvana on jokin täytekuva, niin herätyskellojen pitää soida. Totta on, että jotkut huijarit käyttävät huijaamisessa oikeaakin profiilia, eivätkä he välitä kiinnijäämisestä millään tasolla.

face marketplace

Oudot yksityiskohdat myyntikuvassa

Kiinnittämällä huomiota tuotekuvaan, voi saada selville yllättäviäkin yksityiskohtia tuotteen todenperäisyydestä. Matalamäen mukaan kuvia selatessa kannattaakin pitää hoksottimet auki ja olla hieman skeptinen.

– Huijarit ottavat usein kuvia suoraan muiden Facebook-ilmoituksista sekä esimerkiksi Ebaysta. Joskus kun etsii Googlen kuvahausta kyseistä tuotetta, niin sama kuva saattaa bongahtaa esiin sieltä ensimmäisenä. Jos Suomesta ostetussa elektroniikkatuotteessa on ulkomaalaiset pistokkeet, niin pitäisi myös kellot soida.

kuitti paypal

Maksukuitin tarjoaminen ja kauppojen hoputtaminen

Perättömien maksukuittien lähettäminen on yleinen huijaamiskeino, jolla pyritään saamaan myyjä lähettämään tuote postite, ilman että ostaja on maksanut tuotteesta senttiäkään.

Matalamäen mukaan kuitteja maksusuorituksesta lähetetään paljon rehellisestikin, mutta niissä on aina oma vaaransa joutua huijatuksi.

– Totuus on, että maksukuitteihin ei voi luottaa enää yhtään. Väärentäminen on niin helppoa ja yleistä. Tätä huijaamiskeinoa käyttävät yleensä hoputtavat myyjää lähettämään tuotteen mahdollisimman nopeasti.

25.E5APCF

Myyjä ei osaa vastata olennaisiin kysymyksiin tuotteesta

Perehtyminen perusteellisesti ostettavaan tuotteeseen vähentää rutkasti myös huijatuksi tulemisen mahdollisuutta. Matalamäen mukaan myyjää kannattaa myös haastaa olennaisilla kysymyksillä, jotta tuotteen aitouden pystyy varmistamaan.

– Huijari paljastuu helposti, jos hän ei osaa vastata tiettyihin yksityiskohtiin tuotteesta. Tämä korostuu ennen kaikkea älypuhelimien myymisessä, johon kuuluu olennaisena osana sarjanumerot, tunnukset ja tarkat vuosimallit. Sarjanumeron todenmukaisuuden pystyy tarkastamaan helposti esimerkiksi suoraan netistä.

1.03793689
Henkilö tuttu kyseenalaisista toimista

Matalamäki suosittelee googlettamaan kauppakumppanin yhteystiedot varmuuden vuoksi. Kumppanin ollessa huijari, hänen tekosistaan löytyy varmasti tietoa hakukoneesta. Negatiiviset kaupankäyntipalautteet leviävät netissä nopeasti.

– Nimen, puhelinnumeron ja sähköpostin perusteella löytyy Googlesta yllättävän paljon tietoa. Sieltä löytää helposti yhteyden kyseenalaiseen toimintaan esimerkiksi erilaisilta foorumeilta.

Tuoreimmat aiheesta

Internet