Helsinkiläisen Hilkka Huotarin iäkkäät vanhemmat joutuivat maanantaipäivänä härskien huijareiden uhriksi. Huotari haluaa varoittaa muitakin ikäihmisten läheisiä petollisista ”avuntarjoajista”.
Tapahtumat saivat alkunsa, kun Huotarin yli 80-vuotias isä sai puhelun naiselta, joka kertoi tarjoavansa joulunajan apua ikäihmisille hyväntekeväisyytenä. Nainen väitti saaneensa pariskunnan yhteystiedot Diakonissalaitokselta ja tarjoutui esimerkiksi lähtemään jouluruokaostoksille ja auttamaan jouluruokien valmistamisessa.
Nainen ehdotti, että he voisivat tulla Huotarin vanhempien asuntoon Helsingin Arabiaan vierailemaan, johon pariskunta suostui.
Lompakko katosi
Paikalle ilmaantui nuorempi ja vanhempi nainen, joista vanhempi istui sohvalle keskustelemaan pariskunnan kanssa. Nuorempi pyysi samalla lupaa hakea vettä ja käydä vessassa. Keskustelun aikana osapuolet tulivat siihen tulokseen, ettei vielä ollut tarvetta jouluruokien tekemiselle, ja sohvalla istunut nainenkin totesi, että asunnossa on niin siistiä, ettei joulusiivoukselle ole tarvetta.
Vieraiden poistuttua pariskunta kuitenkin huomasi miehen lompakon hävinneen, ilmeisesti vettä hakeneen nuoremman naisen mukana. He soittivat pankkiin, mutta vieraat olivatkin jo ehtineet nostaa tililtä 500 euroa, eli pankkikortin turvarajaan saakka.
Paikalle kutsuttiin poliisi. Helsingin poliisilaitokselta vahvistetaan asian olevan tutkinnassa.
Houkutteleva tarjous toimi ansana
Huotaria harmittaa erityisesti se, että hänen vanhempansa ovat olleet koko ikänsä avoimia, eivätkä hyväuskoisuuttaan osanneet ajatella henkilöiden kotiin päästämisestä olevan haittaa. Vetoaminen luotettuun tahon nimeen ei saanut heidän hälytyskellojaan soimaan.
– Se on houkuttelevaa, jos joku tarjoutuu tulevaan avuksi ja laittamaan jouluruokia. Kumpikin jo tosi huonossa kunnossa ja siksi olivat menneet höynäytykseen, Huotari kuvailee.
Huotari kirjoitti tapauksesta Facebookiin, jotta muut eivät joutuisi samanlaisen huijauksen kohteeksi. Hän toivookin ihmisten suojelevan lähipiirinsä iäkkäitä, vanhemmista naapurin mummoon, jotta nämä osaisivat varoa huijareita.
Miten suojella iäkkäitä sukulaisia huijauksilta?
Huotari on tapahtuneen valossa miettinyt tapoja suojella iäkkäitä vanhempiaan. Pankkikortissa on jo turvaraja, eikä verkkopankkitunnuksia säilytetä samassa paikassa lompakon kanssa.
Hän kuitenkin pohtii, pitäisikö vanhempien puhelinnumerot laittaa salaisiksi epärehellisten soittajien varalta. Tärkeää olisi myös saada ikäihmiset läheisineen tietoiseksi huijausten riskistä.
– Paljon enemmän olen opettanut lapsiani suhtautumaan epäluuloisesti liian hyviin tarjouksiin, mutta pitäisi vanhempiakin opettaa. Olen opettanut netin käyttöä, mutta ei ole tullut mieleen, että pitäisi opettaa myös tällaisista ihmisille, jotka itse ovat osanneet suhtautua ehdotuksiin epäluuloiseksi, Huotari pohtii.
– Tuli sellainen fiilis, että olisipa osannut neuvoa vanhempia.
Potentiaalisia kohteita paljon
Huotari uskoo, että erityisesti Helsingissä on paljon vastaaville rikoksille haavoittuvaisia, huonokuntoisia vanhuksia. Heitä pitäisi varoittaa ja suojata huijauksilta.
– Ettei ketä tahansa päästetä kotiin, ettei ole helposti höynäytettävä ja että on tarkkana pankkitunnusten kanssa, Huotari luettelee.
Perussääntö on tuttu: Jos jokin kuulostaa liian hyvältä, se ei todennäköisesti ole totta.
Samaan aikaan on kuitenkin vaikeaa, jos vanhusten luona muutenkin käy esimerkiksi kotihoitoa tai muita sovittuja vierailuja. Vanhukselle voi hämärtyä, mikä vierailu on sovittu, mikä taas epäilyttävä.