Suomessa on viime päivinä saatu kuulla useita surullisia uutisia perheen sisäisistä henkirikoksista. Apua uhrien läheisille on tarjolla, mutta sitä ei aina osata hakea.
Porvoosta löytyi viime viikon lopulla kuolleena 30-vuotias nainen ja hänen 2-vuotias lapsensa. Perheen isä kuoli liikenneonnettomuudessa Helsingissä henkirikoksen jälkeen ajettuaan rekkaa päin. Poliisi epäilee murhaa, mutta ei ole vahvistanut ketä se epäilee teosta.
Lue myös: Poliisilla käsitys Porvoon perhetragedian syystä: "Pystynkö sitä koskaan kertomaan julkisuuteen, on toinen asia"
Viikonloppuna kerrottiin myös toisesta perheen sisäisestä tragediasta. Poliisi epäilee Vantaalla alle 40-vuotiaan miehen tappaneen vanhempansa. Epäilty on otettu kiinni ja häntä kuullaan ensimmäistä kertaa tiistaina.
Lue myös: Poliisi vahvistaa MTV:lle: Aikuisen pojan epäillään tappaneen vanhempansa Vantaalla – näin mies saatiin kiinni
Kaksi surullista uutista lyhyen ajan sisään saa kysymään, miten valtavan tragedian kohtaavaa ihmistä voidaan auttaa vaikeassa tilanteessa.
– Läheisen kuolema on aina kriisi. Ja silloin, jos läheisen menettäminen johtuu henkirikoksesta, se on monin kerroin traumaattisempi kokemus läheisille, sanoo toiminnanohjaaja Titta Räsänen rikosuhripäivystyksestä.
Apua ja tukea tarjolla
Läheisen kuolemaan henkirikoksen seurauksena liittyy surutyön ohella käytännön asioita, kuten rikosasioiden edistämistä. Rikosuhripäivystyksestä voi pyytää omaa tukihenkilöä, joka on apuna ja tukena vaikeassa tilanteessa.
Joskus omat voimat eivät kuitenkaan riitä. Silloin henkirikoksen uhriksi joutuneen omaisen lähipiiri voi välittää henkilön yhteystiedot eteenpäin. Näin Rikosuhripäivystyksestä voidaan olla yhteydessä hankalassa elämäntilanteessa olevaan ihmiseen.
Tieto saatavilla olevista tukipalveluista ei edelleenkään aina saavuta kaikkia sitä tarvitsevia, mutta parannusta on tapahtunut.
– Nykyään ymmärretään melko hyvin ohjata henkirikoksen uhrin omaisia tukipalveluihin, Räsänen kertoo.
Rikosuhripäivistys palvelee osoitteesta riku.fi ja numerossa 116006, joka palvelee suomeksi arkisin kello 9–20. Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.