Henrik Dettmann ja Jussi Räikkä: Koristyttöjen pitää päästä harjoittelemaan ja pelaamaan poikien kanssa – "Selkeä avain kehittymiseen paremmaksi"

65577232
Koripalloliiton koulutusvastaava ja tyttöjen maajoukkuetoiminnasta vastaava Jussi Räikkä (vas.), useita Suomen mestaruuksia voittanut pelaaja ja nuorten valmentaja Noora Järvikangas sekä Suomen koripallomaajoukkue Susijengin pitkäaikainen päävalmentaja Henrik Dettmann keskustelivat nuorten urheiluvalmennuksesta Helsingissä.Lehtikuva
Julkaistu 23.09.2021 17:00

MTV URHEILU – STT

Tyttöjen pitäisi jatkossa päästä entistä laajemmin harjoittelemaan ja pelaamaan poikien kanssa. Näin kertoivat Suomen koripalloliiton olympiavalmentaja Jussi Räikkä ja päävalmentaja Henrik Dettmann helsinkiläisen hotellin juhlasalissa keskiviikkona järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, jonka sytykkeenä oli islantilainen dokumenttielokuva "Tytöt – pidetään pallo!".

Elokuvassa intohimoinen valmentaja haluaa peluuttaa tyttöjuniorijoukkuetta poikia vastaan, mutta törmää vastustukseen. Suomessa tilanne on samansuuntainen.

– Teoriassa tytöt saavat pelata poikien kanssa, mutta kokonaisen joukkueen osallistuminen poikien sarjaan on estetty, Jussi Räikkä kertoi.

LUE MYÖS: EM-kisahuuma uudestaan Suomeen? Suomi hakee Susijengille kotikisoja

Tämä on silti reitti, jota pitkin suomalaisia tyttöjä ja naisia halutaan luotsata kohti kansainvälistä koripallohuippua. Päävalmentaja Dettmann kertoi, että liiton läntisellä alueella tyttöjoukkueille ollaan tuomassa ensi vuonna mahdollisuutta pelata poikien sarjoissa.

– Nais- ja tyttökoripallon kehittämisessä yksi selkeä esiinnosto on, että tyttöjen pitää päästä myös harjoittelemaan ja pelaamaan poikien kanssa. Se on selkeä avain kehittymiseen paremmaksi, Räikkä sanoi.

"Kysymys on siitä, mikä on toiminnan tavoite"

Entä toisinpäin? Pitäisikö poikien saada pelata tyttöjen joukkueissa ja sarjoissa?

Kysymys sai keskustelutilaisuutta johtaneen Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esihenkilön Saska Saarikosken varoittamaan keskustelijoita miinakentälle astumisesta.

Aihetta sivuttiin julkisuudessa elokuussa, kun Tokion olympialaisissa kilpaili olympiahistorian tiettävästi ensimmäinen transnainen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kampanjoi sen puolesta, että sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuisi ihmisen omaan ilmoitukseen. Urheilussa Amnestyn Internationalin Suomen osasto katsoo, että osallistumisoikeuden tyttöjen ja naisten sarjoihin pitää perustua pelkästään urheilijan omaan ilmoitukseen.

– Jos tyttöjen siirtyminen poikien sarjaan mahdollistetaan, pitäisi se mahdollistaa myös toisin päin. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni. Pitää miettiä, että tukeeko tämä minun kehittymistäni, jos kyllä, ei ole mitään sitä vastaan. Korostan valmentajan vastuuta, kun puhutaan kokonaisesta joukkueesta. Siirtymiseen pitää olla selkeä syy, Jussi Räikkä sanoi.

Päävalmentaja Dettmannin vastaus alkoi komennolla "Achtung" eli huomio saksaksi.

– Kysymys on siitä, mikä on toiminnan tavoite. Jos ajatellaan lasten urheilua, tavoitteena pitää olla mielekäs kilpailuympäristö ja hyvä ympäristö kehittyä, Dettmann muotoili.

Keskustelutilaisuudessa oli mukana myös entinen naisten pääsarjapelaaja Noora Järvikangas, joka kertoi Yhdysvalloissa Ora Robertsin yliopistossa harjoitelleensa naisten joukkueen mukana myös miesten kakkosjoukkuetta vastaan.

– Siinä vaiheessa, kun murrosikä käydään läpi ja biologisesti naisen ja miehen kehossa tapahtuu eri asioita, miesten koris muuttuu eri lajiksi. En tiedä, olisinko voinut saada palkkaa koripallon pelaamisesta, jos olisin joutunut pelaamaan erilaisen murrosiän läpikäyneiden joukossa, Järvikangas sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Koripallo