Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen haluaa olla kehittämässä suomalaista juniorijääkiekkoa. Hän puhui tärkeistä asioista Viikon vieras -haastattelussa.
LUE MYÖS: SM-liigaseuroissa mitta täyttymässä: Sopimus Jääkiekkoliiton kanssa vaarassa sortua – tämä mullistaisi suomalaista jääkiekkoa
Pennanen valmistautuu vuodenvaihteessa Kanadassa pidettäviin nuorten MM-kisohin, mutta taustalla hän tekee koko ajan töitä suomalaisen jääkiekon kehittämiseksi laajemminkin.
Pennanen on ottanut asialistalle vahvasti lasten urheilun. Hän sanoo kantavansa huolta asiasta, vaikka pitääkin itseään kilpaurheiluihmisenä.
Hän nostaa esille erityisesti yhteen lajiin keskittymisen ja omaehtoisen, joukkueharjoittelun ulkopuolella tapahtuvan liikunnan vähyyden. Lasten ja nuorten liikuntamäärät ovat hänen mielestään liian pieniä.
– Jääkiekolla on myös oma yhteiskuntavastuunsa, hän sanoi Antero Mertarannan haastattelussa.
Loppuunpalamisen vaara iso
Pennasen mielestä seurojen ja koulujen välistä yhteistyötä pitäisi kohentaa entisestään niin, että lajiharjoituksia pystyttäisiin tekemään jo iltapäivällä koulun jälkeen. Näin iltoja jäisi enemmän vapaaksi seuratoiminnasta.
Samalla hän on huolestunut siitä, että liian tavoitteellinen urheilu alkaa jo 10-vuotiaana.
– Henkisen loppuunpalamisen vaara on iso, ja rasitusvammoja tulee paljon. Seurojen pitäisi olla tarkkana tasoryhmien kanssa.
Ei olympiavoittaja 12-vuotiaana
Pennanen pääsee tekemään töitä U20-joukkueen päävalmentajana todellisten huippulahjakkuuksien kanssa. Hän muistuttaa kuitenkin, että esimerkiksi Brad Lambert ja Joakim Kemell ovat vasta 17-vuotiata.
– Jossain luki, että 17-vuotias pelaaja on yhden tempun poni. Mielestäni se on käsittämätön lause.
– NHL:ssä pitää sietää stressiä, mutta jos mylly alkaa liian aikaisin, se hankaloittaa aikuisiässä paineen ja stressin sietämistä.
LUE MYÖS: SM-liigassa harvinaislaatuinen täyskäännös – "Jukka Jalonen ja Antti Pennanen olivat näyttäneet peukkua ylöspäin"
Pennanen muistuttaa, että 12-vuotiaana ei kannata olla olympiavoittaja, koska se ei tarkoita menestymistä aikuisiällä.
– Lapsi- ja nuorisovaiheessa pitää ymmärtää mitä on monipuolisuus. Huippu-urheilu pitää aloittaa sitten vasta 17-vuotiaana.
Pennasen mukaan suomalaisen jääkiekkovalmennuksen vahvuus näkyy siinä vaiheessa, kun lahjakkuus alkaa kolkutella SM-liigan portteja.
– Siinä lapsi- ja nuoruusvaiheessa on enemmän kehitettävää.
Lisää Pennasen ajatuksia aiheesta ja lähestyvästä Nuorten Leijonien MM-turnauksesta pääkuvan videolla.