Saksan tähtipelaajan asusteesta nousi kohu EM-kisoissa – poppari Sini Yaseminin kanssa yhtä pitävä maalitykki Linda Sällström iloitsi eleestä: "Tuntuu hyvältä"

Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen parhaan maalintekijän Linda Sällströmin ei ole tarvinnut peitellä parisuhdettaan naisen kanssa. Miesten jalkapallossa seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla on vielä toistaiseksi vähemmän tilaa olla avoimesti oma itsensä.

Monimuotoisuus on ollut kiitettävästi esillä Pride-viikon alla, kun koko kesäkuu oli omistettu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoisen aseman puolustamiselle. Teeman ympärillä on ollut keskustelua myös jalkapallon EM-kisoissa.

Saksan tähtimaalivahti Manuel Neuer piti sateenkaarivärein koristettua kapteeninnauhaa vasemmassa käsivarressaan tukeakseen vähemmistöjen oikeuksia. Asiasta nousi kohu, sillä Euroopan jalkapalloliitto Uefa tutki, rikkoiko Neuerin asuste EM-kisojen sääntöjä "poliittisena kannanottona".

Neuerin nauha todettiin tutkiskelun jälkeen sallituksi, ei-poliittiseksi "monimuotoisuuden symboliksi".

Uutisaamussa perjantaina vieraillut Suomen maajoukkueen hyökkääjä Linda Sällström tervehti Neuerin elettä ilolla.

– Se tuntuu hyvältä, että otetaan kantaa, ja että ihmisoikeudet ovat muillekin ihmisille (kuin vähemmistöille) tärkeitä. Ei ole vain sitä jalkapalloa ja oman kuplan sisällä elämistä, Sällström kommentoi.

– EM-kisoissa on paljon esikuvia, ja kun osoitetaan, että on muitakin tärkeitä asioita kuin jalkapallo, se on musta tosi tärkeätä.

Ilmapiiri ratkaisee paljon

Sateenkaariväritystä haluttiin käyttää myös EM-kisaisäntä Münchenin stadionin valaistuksessa, mutta tähän Uefalta ei herunut lupaa. Ajatuksena oli ottaa kantaa Unkarin parlamentin hyväksymään ja vähemmistöjen oikeuksien kannalta kyseenalaiseen "homouden propagoinnin" kieltävään lakiin.

Tästä huolimatta EM-kisaotteluissa on saatu nähdä sateenkaarivärejä muuallakin kuin Neuerin nauhassa, sillä ainakin kaksi kisojen merkittävää sponsoria on koristanut tuotemerkkiään kentän laidalla värikkäin valotaulumainoksin.

Pride-liike on valtavirtaistunut, mutta tasa-arvoeleistä ja syrjinnän vastaisista puheista huolimatta avoimesti homoseksuaalit miespelaajat ovat yhä äärimmäisiä harvinaisuuksia niin Suomessa kuin maailmallakin.

Sällström on itse suhteessa tunnetun popparin Sini Yaseminin kanssa, eikä ole koskaan kokenut tarvetta erityisesti peitellä suuntautumistaan.

– En koe, että se olisi hirveä tabu meillä naisten puolella, mutta ehkä miesten puolella se on sitä yhä. On tosi tärkeää, että miehetkin uskaltavat ottaa kantaa, ja että he luovat sellaisen turvallisen ja hyväksyvän ilmapiirin, Sällström näkee.

– Jos joku miespelaaja olisi valmis olemaan avoimesti oma itsensä, olisihan se hyvä juttu.

"Tuntui, että nyt pitää palata Suomeen"

Sällström teki päättyneen kauden jälkeen ison päätöksen. 14 vuotta kestänyt kierros ulkomailla tuli päätöksensä, kun hän siirtyi Paris FC:stä kotimaahan ja HJK:n riveihin.

Ennätykselliset 48 maalia A-maajoukkueessa iskeneelle Sällströmille olisi ollut varmasti kysyntää myös rahakkaammilla kentillä, mutta 32-vuotiaan pelurin vaakakupissa painoivat muutkin asiat kuin talous.

– Mulla kasvoi korona-aikana vahvemmin ja vahvemmin sellainen koti-ikävä, että mä tarvitsen jotain muutakin kuin pelkkää jalkapalloa, jotta mä voisin hyvin ja voisin pelata hyvin. Tuntui, että nyt pitää palata Suomeen ja valmistautua täällä EM-kisoihin.

Pelilupaa odottavaa Sällströmiä kutkuttaisi jo päästä pelaamaan.

– Olen ollut tässä muutaman viikon lomilla ja alkaa tulla jo se fiilis, että pääsisipä jo vähän potkimaan sitä palloa.

"Se on hienoin juttu futiksessa"

Sällströmin mainitsemat naisten EM-kisat odottavat ensi vuonna Englannissa. Ruotsalaisen Anna Signeulin valmentaman Helmarien vahvuudet rakentuvat hyvin pitkälti samoihin elementteihin kuin Huuhkajilla.

– Me ollaan tosi tiivis joukkue ja on tosi hyvä yhteishenki. Puolustuspeli on toiminut tosi hyvin, ja kaikki tekevät tosi paljon töitä toistensa eteen ja urakoi viimeiseen asti. Sitten kun saataisiin hyökkäyspeliin vielä lisää paukkuja, niin tulee tosi hyvä EM-kisoista.

Sällström suhtautuu maajoukkuepeleihin suurella arvostuksella.

– Mulla on ollut aina sellainen asenne, että mennään seurajoukkueeseen ja tehdään siellä duunit hyvin, jotta voidaan pärjätä maajoukkueessa. Se on se hienoin juttu, mitä futiksessa on.

Loukkaantumisista urallaan kärsinyt Sällström pelasi edellisen kerran EM-kisoissa vuonna 2009, joten arvokisojen välille kertyy huimat 13 vuotta.

– Kyllä niissä peleissä on vielä isompi lataus kuin tavallisissa sarjapeleissä tai karsintapeleissä, Sällström myöntää.

Sijoitus ei tyydytä

Sällström ei vielä tiedä, mitä odottaa peleistä HJK:ssa ja Kansallisessa liigassa.

– Pelasin Suomessa viimeksi 14 vuotta sitten, en oikein tiedä, mikä se taso on. Liiga on saanut ainakin tosi kovan imagonosteen ja mielestäni se on hyvin brändätty. On hyvä fiilis tulla takaisin.

HJK on tällä hetkellä sarjataulukossa neljäntenä. Yhdeksän pelatun kierroksen jälkeen matka sarjakärkeen KuPS:aan on kasvanut jo 11 pisteesee.

– Haluan nostaa Klubia sarjataulukossa ylemmäksi. Se sijoitus ei tyydytä tällä hetkellä varmasti ketään.

– Yritän itsekin vielä kehittyä, vaikka täytänkin jo 33. On mulla paljon opittavaa ja kehityttävää, jotta olisin sitten EM-kisoissa parhaassa mahdollisessa iskussa.

Naisten jalkapallon EM-kisat järjestetään heinäkuussa 2022 Englannissa.

Lue myös:

    Uusimmat