Suomessa on käynnissä hyvin poikkeuksellinen E-hepatiittiepidemia. Vaikka E-hepatiitin aiheuttama maksatulehdus on useimmiten oireeton ja sairauden ennuste erittäin hyvä, voi sairaus pahimmassa tapauksessa kroonistua. Epidemiologi kertoo, ketkä kuuluvat kroonisen sairauden riskiryhmään.
Hepatiitti E:n aiheuttama maksatulehdus, joka alkuvuoden aikana on todettu jo 92 suomalaisella, on tavallisesti erittäin hyväennusteinen tauti, joka paranee itsestään.
– Tärkeintä on, että tuetaan paranemista ja lähes kaikki paranevatkin täysin muutaman kuukauden kuluessa sairastumisesta, kertoo epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
– Maksatulehdusten hoito on tukihoitoa eli tuetaan paranemista varmistamalla riittävä nesteytys, ravinnon saanti ja lepo.
Harvinainen jälkiseuraus krooninen maksatulehdus
Suomessa kevään aikana ilmoitetuissa hepatiitti E -tartunnoissa on ollut kyseessä viruksen genotyyppi kolmosen sama alatyyppi.
– Sen hyvin harvinainen jälkiseuraus on krooninen maksatulehdus, joka tarkoittaa sitä, ettei elimistö pysty selviytymään viruksesta vaan virus lisääntyy maksassa ja jää verenkiertoon.
– Se on harvinainen komplikaatio, jonka riskiryhmään kuuluvat he, joilla on jokin krooninen maksasairaus, joka johtaa siihen, ettei maksa kykene parantamaan viruksen aiheuttamaa tulehdusta, eikä elimistö tuhoamaan virusta.
Katso yllä olevalta videolta, mikä asia immuunipuutteisten kannaattaa tiedostaa E-hepatiitista.
Lue lisää aiheesta: Meetvursteista löytyi hepatiittia: Pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan? – "Menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia"
Kotivara vetää myynnistä lisää meetvursteja – raaka-aineessa todettu E-hepatiittia
Lisää varmistuneita hepatiitti E -tartuntoja Suomessa – "Kyllä tässä epidemiasta voi puhua"
Mikä on hepatiitti E? Tällaisia ovat tartunnan oireet
Katso koko haastattelu: Hepatiittitartunnat lisääntyneet, kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalaan – mitä hepatiitti E -tartunnoista tulee tietää?
20:28Millainen virus ja sairaus hepatiitti-E on? Onko virusta vastaan tarpeellista rokottautua? Miten toimia, jos haluaa välttyä taudilta? THL:n epidemiologi vastaa.