”Herää, vauva!” – Järkyttävä tarina hakkerista, joka hyökkäsi itkuhälyttimeen

hakkeri itkuhälytin
Kuvan itkuhälytin ei liity tapaukseen.Shutterstock
Julkaistu 13.11.2016 10:30

MTV LIFESTYLE

Esineiden internet on tulevaisuuden teknologiaan, joka herättää myös uudenlaisia uhkakuvia. Kodin laitteiden tietoturva on täynnä aukkoja, joita rikolliset hyödyntävät.

Vasta hiljattain suuri palvelunestöhyökkäys tehtiin kodin verkkoon liitettyjen laitteiden kautta. Massiivisen verkkohyökkäyksen vaikutukset näkyivät muun muassa Netflixin, Twitterin ja Spotifyn palveluissa.

Viime viikolla puolestaan verkkorikolliset hyökkäsivät Lappeenrannassa taloautomaatiojärjestelmiin, minkä seurauksena kahden asuinkiinteistön lämmitys kytkeytyi pois päältä.

Perheenäiti heräsi tuntemattoman miehen huutoon

Järkyttävä esimerkki vauvan itkuhälyttimeen kohdistetusta hyökkäyksestä vuodelta 2014 on myös noussut uudestaan otsikoihin.

Huhtikuussa 2014 verkkorikollinen hakkeroi Yhdysvaltojen Cincinnatissa vauvan kameralliseen itkuhälyttimeen. Nukkumassa ollut äiti Heather Schreck heräsi tuntemattoman miehen ääneen.

Äiti nappasi puhelimensa käteen ja tarkisti sen näytöltä 10-kuukautisen Emma-vauvan tilanteen huoneeseen kytketyn kameran kautta.

Kauhistunut äiti havaitsi nopeasti kameran liikkuvan, vaikka hän ei liikuttanut sitä. Seuraavaksi monitorin kautta kuului myös huuto: ”Herää vauva! Herää vauva!”

Seuraavaksi Emman isä Adam kiirehti lastenhuoneeseen. Yllättäen kamera kääntyi tuolloin kuvaamaan isää ja tuntemattoman miehen ääni alkoi suoltaa törkeyksiä isälle. Adam kytki kameran kokonaan pois päältä hiljentääkseen äänen.

Perheelle kävi pian ilmi, että kameralliseen itkuhälyttimeen oli hakkeroitu. Perheen ottaessa yhetyttä Foscam IP Camera -merkkisen laitteen valmistajaan kävi ilmi, ettei heidän tapauksensa ollut ensimmäinen laatuaan: kyseisiin laitteisiin oli hakkeroitu useita kertoja.

Verkkoon kytkettyjen kodinlaitteiden omistajia kehotetaan aina valitsemaan laitteille eri salasanat. Lisäksi älylaitteiden tuoreimmat päivitykset kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Esimerkiksi Shreckin tapauksessa kyseiselle laitteelle oli julkaistu aiemmin päivitys, joka korjasi merkittävän tietoturva-aukon, mutta laitetta ei oltu päivitetty.

Lähde: Fox19.com

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Digi