Helsinkiläinen turvallisuusalan yrityksenmyyntipäällikkö menetti työpaikkansa ja sai sakot lauottuaan sosiaalisessa mediassa kansanryhmää vastaan kiihottavia kommentteja.
Mies oli vuonna 2017 Facebookissa kutsunut turvapaikanhakijoita "kehitysmaalaisiksi apinoiksi" syyttäen näitä muun muassa päivittäisistä henkirikoksista ja seksuaalirikoksista.
Mies epäili jonkun muun kirjoittaneen tekstin
Mies posti kirjoituksen poliisitutkinnan alettua. Hän kiisti kirjoittaneensa tekstin, ja epäili jonkun muun julkaisseen sen tilillään. Kuvattu kielenkäyttö ei kuulemma kuulunut hänen sanavarastoonsa.
Mies myös kertoi, että joutui irtisanoutumaan työstään tapahtuneen vuoksi, eikä saanut kertomansa mukaan enää työskentelmään turvallisuusalalla määräävässä asemassa.
Oikeus ei pitänyt uskottavana, että joku muu olisi julkaissut tekstin miehen tietämättä niin, että päivitys olisi saanut olla näkyvissä lähes viiden kuukauden ajan. Oikeuden mukaan mies olisi huomannut julkaisun siihen tulleiden reaktioiden myötä.
Kirjoitus ymmärrettävissä vihapuheeksi
Oikeus piti tuomittavana, että mies kuvasi turvapaikanhakijat kansanryhmänä rikollisina ja vertasi näitä eläimiin. Oikeus piti panettelua ihmisarvoa loukkaavana.
– Panetteleva ja solvaava kirjoitus on omiaan herättämään suvaitsemattomuutta ja halveksuntaa sen kohteena olevaa ryhmää kohtaan. Kirjoitus on siten ymmärrettävissä niin sanotuksi vihapuheeksi, jota ei voida pitää sananvapauden rajoissa tapahtuvana hyväksyttävänä liioitteluna tai provosointina ja joka ei siten nauti sananvapauden suojaa, oikeus arvioi.
Oikeus huomioi rangaistuksessaan sen, että kyse oli yksittäisestä kirjoituksesta, joka ei sisältänyt suoraan kiihottamista väkivaltaan tai siihen rinnastettavaa uhkauksenomaista vihan lietsomista.
Johti yrityksen mukaan muutoksiin
Oikeus ei pitänyt odottamattomana, että kuvattuun rikokseen syyllistyminen voisi johtaa seuraamuksiin miehen työsuhteen ja työtehtävien osalta.
Mies muun muassa työskenteli vastaanottokeskuksissa. Koska seuraamus ei ollut poikkeuksellinen tai ennakoimaton, ei sitä otettu huomioon rangaistuksen antamisessa.
Vuonna 1970 syntynyt mies tuomittiin 40 päiväsakon rangaistukseen, joka hänen tuloillaan tarkoitti 240 euron seuraamusta.
Tapahtuneen tultua ilmi turvayhtiö julkaisi tiedotteen, jossa kertoi työnantajan ja työntekijän purkaneen sopimuksensa yhteisellä sopimuksella. Syynä olivat yhtiön tietoon tullut rasistinen ja ihmisarvoa loukkaava kirjoittelu. Yritys painotti, ettei myynnistä vastannut mies vastannut palveluiden tuottamisesta esimiesasemassaan.
– Uutena käytäntönä otetaan käyttöön työntekijä antama kirjallinen sitoumus käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Työntekijät tulevat kahden välisellä sopimuksella sitoutumaan siihen, että eivät käytä sosiaalisessa mediassa rasistista tai epäkunnioittavaa kirjoittelua sekä vihapuhetta, yhtiö kertoi.