Mies julkaisi itselleen tuntemattoman miehen valokuvan anonyymilla Ylilauta-keskustelufoorumilla ja väitti häntä raiskaajaksi. Kuva ehti olla julki yhden päivän, mutta toi julkaisijalleen rikostuomion ja mittavan vahingonkorvauslaskun.
Syyttäjän mukaan valokuva halventavine teksteineen oli vapaasti kaikkien sivustolla käyneiden nähtävillä ainakin yhtenä päivänä. Valokuva esitti miestä, joka ei ollut syyllistynyt väitettyyn tekoon.
Rienauksen kohteeksi joutuneen miehen mukaan Ylilauta-sivustolla vierailee päivittäin satoja tai jopa kymmeniätuhansia ihmisiä. Kuva levisi myös toiselle, Punk In Finland -keskustelufoorumille, jossa mies tunnistettiin ja asiasta käytiin keskustelua.
Kuvassa esiintyvä mies työskenteli musiikkialalla yrittäjänä, mikä lisäsi ihmisten kiinnostusta asiaan. Hän kertoi saaneensa asiasta yhteydenottoja ja häneen oli suhtauduttu musiikkialan tilaisuuksissa torjuvasti ja jopa vihamielisesti postauksen takia.
Eräs järjestäjä oli myös perunut yhden tilaisuuden syytä kertomatta ja ilmoittanut, ettei hän ollut tervetullut esiintymään. Miehen mukaan hänen uransa oli melkein loppunut julkaisun takia ja hän oli joutunut selittelemään ihmisille, ettei ole raiskaaja.
Ulkona liikkuminen ahdisti miestä edelleen, koska hän ei tiennyt mitä ihmiset ajattelivat hänestä ja pelkäsi saavansa turpaansa.
8:58Videolla psykologi kertoo, miten puuttua loukkaavaan somekommentointiin.
Syytetty puolustautui sepityksillä
Häpäisykuvan julkaissut kolmekymppinen mies kiisti rikoksen. Hän esitti poliisille ja myöhemmin käräjäoikeudelle erikoisen tarinan kadonneista tai varastetuista kotiavaimista ja asunnossaan käyvistä vieraista ihmisistä.
Esitutkinnan mukaan valokuva oli kiistatta julkaistu miehen ip-osoitteesta. Miehen mukaan joku muu oli käynyt hänen asunnossaan ja käyttänyt hänen tietokonettaan tähän tarkoitukseen.
Käräjäoikeus kuuli todistajana miehen taloyhtiön isännöitsijää, joka ei muistanut saaneensa ilmoitusta kadonneista avaimista. Myöskään poliisin järjestelmistä ei löytynyt rikosilmoitusta asiasta, vaikka mies väitti sen tehneensä.
Käräjäoikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että syytetyn kertomus asiasta muuttui useasti.
Lue myös: Poliisi: Tässä menee kunnianloukkauksen raja somessa
Tuomio tuli
Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan toisen väittäminen julkisesti raiskaajaksi on pahimmasta päästä olevia kunnianloukkausrikoksen tekomuotoja.
– Erityisesti nykyisin Metoo-kampanjan ja cancel-kulttuurin aikana esitettynä tieto on käräjäoikeuden arvion mukaan ollut omiaan aiheuttamaan suurta vahinkoa, kärsimystä ja halveksuntaa, oikeus totesi ratkaisussaan.
Käräjäoikeus katsoi 32-vuotiaan joensuulaismiehen syylliseksi kunnianloukkaukseen ja määräsi miehelle rangaistukseksi 60 päiväsakkoa, jos minimituloilla miehelle kertyi maksettavaa 360 euroa. Teko oli tehty heinäkuussa 2021.
Oikeus katsoi, että miehen levittämä väärä tieto oli uhrin kannalta erityisen vahingollista ja oli omiaan tulemaan laajan henkilöpiirin tietoon. Oikeus määräsi 32-vuotiaan maksamaan uhrilleen 8 000 euroa kärsimyskorvauksia.
Kun sakkojen ja vahingonkorvausten päälle lisättiin uhrin oikeudenkäyntikulut 5 700 euroa, rienauskuvan julkaisu tuli maksamaan 32-vuotiaalle yhteensä 14 000 euroa.