Jessi Jokelainen meni t-paidassa eduskuntaan – some ja sähköposti tukkiutuivat "tavallisten miesten" huorittelusta

Jessi Jokelainen (vas.) nousi syyskuun alussa eduskuntaan europarlamenttiin valitun Merja Kyllösen tilalle. Uusi ura alkoi mukavissa merkeissä, mutta sitten hän päätti pukea ylleen t-paidan.

Kerran menin täysistuntoon valkoinen t-paita päällä, ja sen jälkeen kaksi viikkoa mun kaikki viestintäkanavat oli täynnä aivan silmitöntä raivoa ja vihaa. Huorahuorahuorahuora, luki sähköpostissa, facebookissa, twitterissä ja kaikissa someissa kaikkien ihmisten luettavana, Jokelainen kirjoittaa Instagramissa.

Jokelainen sai tuolloin pukeutumisestaan moitteet puhemies Jussi Halla-aholta (ps.). Halla-aho oli lähestynyt Jokelaista sähköpostitse kansanedustajan pukeutumisesta hänelle lähetetyn kansalaispalautteen perusteella.

Instagram-julkaisussaan hän on julkaissut kuvakaappauksia saamistaan herjauksista, joista osa on annettu omalla nimellä ja kasvokuvalla.

Tuhansia viestejä ja kommentteja, joissa haluttiin kertoa minun lisäksi kaikille muillekin: näin käy huoralle, tämän ansaitset jos et käyttäydy. Ja tämän tuomion ovat kaikista hanakimmin antamassa tavalliset miehet. 

– Miehet, jotka vitsailevat keittiössä hyväntahtoisesti vaimojensa ja lastensa kanssa ja istuvat sitten alas, rypistävät otsaansa uutisille, kokevat epämääräistä inhotusta katsoessaan kuvaani lehdissä ja kirjoittavat sitten mulle "huora".

Jokelainen kertoi Helsingin Sanomille vastanneensa, ettei ole osallistunut somekeskusteluihin, mutta on vastannut saamaansa sähköpostipalautteeseen. Jokelaista on herjattu muun muassa huumeidenkäyttäjäksi sillä perusteella, että hänellä on näkyviä tatuointeja käsissään.

Jokelainen kommentoi julkaisussaan, että huorittelijoiden tavoitteena on häpäistä naisia niin, että he katoaisivat valokeilasta.

Se on luokkataistelijan, naisen, vähemmistöjen ja ei-valkoisen osa. Elää jatkuvan kollektiivisen häpäisyn uhan alla ja sietää se. 

– Häpeän – tai pelkästään sen pelon – sietäminen on monelle naiselle niin piinallinen ajatus, että se kivettää paikoilleen jo ennen yritystäkään osallistua yhteisiin asioihin. Ja tätä moni mies ei ymmärrä. Seuraavan kerran, kun joku politiikan kultapoika-bro ihmettelee ääneen, et mitä naiset oikein yliajattelee, nuolen sen korvaa ja kuiskaan sille "huora, Jokelainen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat