Professori Heikki Hiilamo ei ymmärrä ministeri Juha Rehulan kommenttia liittyen sote-kustannusten kasvuun.
Perusturva- ja perheministeri Rehula (kesk.) sanoi MTV Uutisille kysyttäessä työikäisten paisuneista sairauspäiväpoissaoloista näin.
– Kustannukset ovat nousseet pääsääntöisesti siksi, että terveydenhuoltomme toimintatavat, keinot ja se miten ihmisiä hoidetaan, ovat merkittävästi parantuneet. Siitä seuraa se, että myöskin kustannuksia on syntynyt lisää. Sote-uudistuksen yksi ydin on se, että me saisimme hoitoketjut kuntoon.
Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan asia on juuri päinvastoin.
– Hoitoketjujen pitkittyminen kertoo pikemminkin siitä, että hoitokeinot eivät ole parantuneet. Tehokas hoito lyhentää toipumisaikaa. Tutkimuksen mukaan toipumisajat ovat kuitenkin pidentyneet, kommentoi Hiilamo.
"Hoitoketjut eivät kenenkään hallussa"
Hiilamo näkee tänään julkaistun Terveysturvan rahoitus -tutkimuksen tuloksissa selkeän viestin.
– Koko hoitoketju ei ole ollut kenenkään hallussa. Suomessa ei ole osaoptimoinnin vuoksi aikaisemmin osattu riittävästi kiinnittää huomiota koko hoitoketjun tehostamiseen, vaan on painotettu vain erikoissairaanhoidon osuutta.
Taustalla hän näkee tutkimuksen mukaan paisuneen osaoptimoinnin.
– Kunnilla ei ole ollut taloudellisia kannustimia panostaa perusterveydenhoitoon, riittävän nopeaan pääsyyn erikoissairaanhoitoon ja toipilasajan lyhentämiseen, koska nämä ovat Kelan eivätkä kuntien kustannuksia, selventää Kelassakin työskennellyt Hiilamo.
Professori kannattaa VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöystin esitystä sotu-uudistuksesta eli sitä, että sote-uuditukseen pitäisi liittää myöskin kaikki sairastavuuteen liittyvät tulonsiirrot.
– Tutkimus laajentaa tärkeällä tavalla keskustelua monikanavaisesta rahoituksesta. Kyse ei ole vain palveluiden kustannuksista, vaan myös tulonsiirtojen, ennen muuta sairauspäivärahojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden kustannuksista, sekä laajemmin ajatellen tuotannon menetyksistä.
Terveysturvatutkimuksen johtaja professori Ilkka Vohlonen kommentoi tuloksia MTV Uutisille muun muassa niin, että hoitotakuulaki on alunperinkin suunnattu väärin – kohde olisi pitänyt olla nimenomaan toipilasaikojen lyhentäminen.
Mitä mieltä olette väitteestä, professori Hiilamo?
– Olen samaa mieltä ja tämä on myös sote-uudistuksen lähtökohta. Sote-uudistus voi tuoda säästöjä vain silloin, jos onnistutaan lyhentämään ja tehostamaan koko hoitoketjua, Hiilamo arvioi.
Hiilamo pitää tutkimusta ansiokkaana.
– Tutkimus osoittaa, miten tärkeää on tarkastella hoitoketjuja kokonaisuutena ja erityisesti sellaisena kokonaisuutena, jossa on mukana paitsi palveluiden, myös tulonsiirtojen ja sairauspäivärahojen kustannukset.