Professori MTV:lle: Lääkäriin pääsy paljon nopeampaa, helpompaa ja halvempaa verrokkimaissa kuin Suomessa: "Se on surullista ja väärin"

"Terveitä hoidetaan liikaa ja sairaita liian vähän." 

Nykyisiä laittoman pitkiä hoitojonoa ei voi hyväksyä, vaan Suomen pitää pystyä parempaan. Tämä on MTV:n SOS-ohjelmassa vierailleen professori Heikki Hiilamon viesti hallitusneuvotteluihin. Professori kertoo, että verrokkimaissa lääkärille pääsy ja avun saaminen on paljon nopeampaa, helpompaa ja halvempaa kuin Suomessa.

SOS - Save Our Sote

MTV:n juttusarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? 

Lisäksi Hiilamo pitää sote-uudistusta keskeneräisenä – muun muassa nykyistä rahoitusmallia hän kuvaa typeräksi. 

Ohjelma on katsottavissa artikkelin alussa olevalta videolta.

Hiilamo: Nykyinen rahoitusmalli ei kannusta kustannustehokkuuteen

Sote-uudistuksen tarkoitus on muun muassa hillitä kustannusten kasvua – pahalta näyttää, arvioi professori Hiilamo.

– Sote-uudistuksen valmistelun aikana ei riittävästi osattu varautua tähän henkilökuntapulaan ja tämä henkilökuntapula johtaa muun muassa vuokrafirmojen käyttöön ja kustannusten nousuun sellaisessa tilanteessa, jossa odotus on, että kustannuksia saataisiin karsittua tai ainakin niiden kasvua saataisiin hillittyä, kertoo THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

Soten rahoitusmallia hän pitää typeränä.

– Meidän rahoitusmalli on sellainen, että se ei välttämättä kannusta siihen, että ollaan mahdollisimman kustannustehokkaita, koska ei saa välttämättä pitää sitä rahaa, jos saa väestön tarpeita vähennettyä eli ihmiset voi paremmin ja on terveempiä, niin se näkyisi rahoituksen pienentymisenä.

Hiilamo: Uudenmaan hyvinvointialueet yhteen

Hiilamon mukaan sote-uudistuksen suuri innovaatio on erikoissairaanhoidon ja peruspalveluiden yhdistäminen saman budjetin alle. Täten hyvinvointialueet panostaessa perustason palveluihin ajoissa, kalliita erikoissairaanhoidon palveluita käytettäisiin vähemmän ja rahaa säästyisi. 

Professori yhdistäisi Uudenmaan yhdeksi hyvinvointialueeksi, jotta tämä innovaatio toteutuisi myös ruuhka-Suomessa.

– Nyt siellä ei toteudu erityis- ja perustason integraatio, niin kuin se toteutuu muualla.

"Sairaita hoidetaan liian vähän ja terveitä liian paljon"

Professorin mukaan Suomen pitäisi pystyä ottamaan verrokkimaitaan kiinni hoitoonpääsyssä.

– Se on surullista ja se on väärin ja meillä pitäisi olla varaa siihen, että jonoja vähennetään ja hoitoonpääsyä helpotetaan. 

–  Sitten meillä on myös se tilanne, että sairaita hoidetaan liian vähän ja terveitä liian paljon. Eli meillä on työterveyshuolto, jonne on sitoutunut hyvin paljon lääkärityövoimaa, joka kokonaisuutta ajatellen olisi paljon paremmin tuottamassa terveyshyötyä julkisella puolella.

Verrokkimaissa lääkärillepääsy ja ylipäätänsä avun saaminen on paljon nopeampaa ja helpompaa kuin meillä. Se on myös halvempaa kuin meillä eli meillä on aika korkeat potilas- ja asiakasmaksut.

Mutta mitä niissä maissa tehdään toisin? Mikä se oppi meille voisi olla?

– Siellä se kokonaisresurssi on paremmin koko väestön käytössä. Meillä se on hajautunut niin, että terveitä hoidetaan liikaa ja sairaita liian vähän, tiivistää Hiilamo.

Koko SOS-ohjelman haastattelu on katsottavissa artikkelin alussa olevalta videolta. SOS keskittyy sosiaali- ja terveydenhuollon ajankohtaisiin kysymyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat