Kun petoeläin hyppää toisen eläimen selkään, on meille luontodokumentteja seuranneille tullut tutuksi, että kyse on ravinnon saalistamisesta. Mutta joskus kyse on vain hilpeästä leikkihetkestä.
Tällaisen hetken taltioi kameraansa luontovalokuvausta vuosia harrastanut Pekka Toivonen elokuussa 2016. Reilut kolme vuotta vanha tapahtuma sai uuden elämän, kun Toivonen julkaisi kuvat hiljattain Facebookissa Suomen Luonnonvalokuvaajat -ryhmässä.
Kuvassa vaalea susi on hypännyt nuoren karhun reppuselkään Kuusamon Kuntivaarassa lähellä karhujen ja kotkien ruokintapaikkaa. Susi oli jostain syystä ajautunut laumastaan erilleen. Toivonen kertoo, että eläin liikkui alueella parin viikon ajan, ja ehti tavata muitakin karhuseurueita.
Reppuselkäleikit 2,5-vuotiaiden nuorten karhujen kanssa kestivät Toivosen mukaan noin tunnin.
– Se oli piirileikkiä, juoksemista ja temmeltämistä. Kuin lapsenleikkiä, vaikka enemmänkin ovat nuoria.
Karhu on kuningas, ei peto
Toivosen mukaan kuva antaa oivan esimerkin luonnon tasapainosta ja muistuttaa, ettei karhusta pitäisi käyttää termiä peto lainkaan.
– Suteen ja ahmaan se termi on oikea, ne tappavat herkemmin, tuntuu, että tappavat tappamisen ilosta. Karhu on tietyllä tavalla hyväntahtoinen eläin. Iso, metsän kuningas, mutta ei tappaja, Toivonen jatkaa.
Toisessa Toivosen 10 päivää myöhemmin ottamassa kuvassa ei ylletä yhtä upeaan luontoriehaan. Syykin on selvä: kuvan karhuemo suojelee puolivuotiaita pentujaan leikkisältä sudelta.
– Emo asettui pentujensa ja suden väliin ja ajoi pentujaan välillä puuhunkin, kun susi tuli liian lähelle.
Emo oli Toivosen mukaan sattumoisin saman karhun pentuja kuin suden kanssa telmineet 2,5-vuotiaat nuoret.
Karhua ei pidä pelätä, niin karhukaan ei pelkää
Toivonen on kuvannut eläimiä luonnossa jo useita vuosia. Hän toivoisi ihmisten muuttavan suhtautumistaan metsän kuninkaaseen rauhallisemmaksi.
– Mä olen karhun kanssa ollut niin sanotusti nenätysten, koskaan ei ole minkäänlaista tilannetta ollut, että olisi tarvinnut pelätä. Karhu väistää ihmistä, jos ei voi sanoa että 110-prosenttisesti, niin 99-prosenttisella varmuudella. Karhu on eläin, joka ei halua hankauksiin ihmisen kanssa.
Vime lokakuussa Toivonen kuvasi pienen lammen toiselta puolen karhun viimeisiä päiviä ennen talviunille vetäytymistä. Rauhallisesti tallusteleva otso antaa videolla hyvän esimerkin, miten eläin kohtaa lähistöllä olevan rauhallisen ihmisen.
– Joka ikinen puolustamme sektoria, jos joku sille hyökkää. Mutta jos joku on vain läsnä tai sanoo jonkun sanan, niin ei sen (ole tarkoitus) vahingoittaa. Pitäisi yrittää ymmärtää, mitä tarkoittaa kun karhu murahtaa ja laittaa pennut puuhun. Se on hyväntahtoinen murahdus, Toivonen jatkaa.
Lue myös: Katso video: Kuusamon karhut heräsivät kevääseen – Juuso-karhu hulahti oitis hyytävään veteen
"Ei aina ärhennellä toisillemme"
Toivosen mukaan karhu ei myöskään äksyile toisille eläimille, jos se ei koe oloaan uhatuksi, sillä on ruokaa ja hyvä olla.
Eläimellä nimeltään ihminen onkin Toivosen mielestä paljon opittavaa karhun luonteenlaadusta. Tämä nousi nyt hänen mieleensä ajankohtaisena presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen jälkeen.
Lue myös: Presidentti Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan toisten kunnioittamista: "Vihan kulttuuri ei kauas kanna – se kaataa"
– Ei aina ärhennellä toisillemme. Oltaisiin mieluummin tasapainossa ja suhtauduttaisiin toiseen rauhallisesti, vaikka se (tilanne) herättäisi pelon tunnetta, Toivonen päättää.
Pekka Toivosen susi karhun reppuselästä -kuvista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.