Palkansaajien reaaliansiot romahtivat huhti–kesäkuussa 4,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus. Syynä on se, että kuluttajahinnat nousivat nopeammin kuin palkat.Reaaliansiot eivät ole laskeneet yhtä paljon kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla.
Kokoaikaisten palkansaajien nimellisansiot kohosivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huhti–kesäkuussa yksityisellä sektorilla 2,2 prosenttia, valtiolla 2,0 prosenttia ja kuntasektorilla 1,0 prosenttia vuoden takaisesta.
Nousu on jatkunut kuluvalla vuosineljänneksellä, mutta tuntuvasti inflaatiota hitaammin.
Ennakkotietojen mukaan palkansaajien ansiot ovat heinä–syyskuussa 2,5 prosenttia suuremmat kuin vuotta aikaisemmin. Kuluttajahinnat nousivat kesä- ja heinäkuussa 7,8 prosenttia vuoden takaisesta.
Kuluvan vuoden romahdusta kuvaa se, että viime vuoden huhti–kesäkuussa reaaliansiot olivat keskimäärin 6,4 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2010, kun tämän vuoden huhti–kesäkuussa ne olivat enää 1,6 prosenttia korkeammat.
Heikointa kehitys oli kuntasektorilla, jossa reaaliansiot putosivat huhti–kesäkuussa suunnilleen vuoden 2010 tasolle. Laskuun vaikutti kuitenkin se, että kunnissa on tänä vuonna maksettu sopimuskorotuksia myöhemmin kuin viime vuonna.
Tilastokeskus huomauttaa kuitenkin, että palkansaajien ostovoimaan vaikuttavat myös muutokset tuloveroasteessa. Vertailu ei sisällä verotuksessa tapahtuneita muutoksia, joten käteen jäävien ansiotulojen ostovoiman kehitys on voinut poiketa jonkin verran nimellisansioiden reaalikehityksestä.
Yksityisen sektorin johtajien palkat ovat nousseet eniten
Nimellisansioiden kehityksessä on ollut huomattavia eroja eri palkansaajaryhmien välillä.
Yksityisen sektorin johtajat ovat onnistuneet nostamaan palkkojaan peräti 38 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2021. Seuraavaksi eniten ovat nousseet kuntasektorin johtajien ansiot, jotka ovat kohonneet 26 prosenttia. Yksityisen sektorin erityisasiantuntijoiden ja asiantuntijoiden palkat ovat nousseet 23 prosenttia.
Sen sijaan valtiolla johtajien ansiot ovat kehittyneet hitaimmin, 19 prosenttia. Valtiolla eniten ansiot ovat nousseet toimihenkilöillä ja palvelutyöntekijöillä, jotka ovat saaneet 23 prosenttia lisää palkkatuloja.
Julkisella sektorilla kohti paremmin palkattuja ammatteja
Julkisella sektorilla ammattirakenne on muuttunut kohti paremmin palkattuja ammatteja, mikä voi johtua muun muassa organisaatioiden aputoimintojen ulkoistamisesta. Yksityisellä sektorilla ei ole sen sijaan selvää suuntaa, vaan rakennemuutosten vaikutukset ovat vaihdelleet vuosittain.
Tilastokeskus muistuttaa kuitenkin, että mitattuun ammattiluokittaiseen keskiansiokehitykseen ovat voineet vaikuttaa ammattiluokituksen menetelmissä tapahtuneet muutokset.
Ansiotasoindeksit ja säännöllisen ansion indeksit ovat lopullisia vuoteen 2021 asti. Ne perustuvat toteutuneeseen ansiokehitykseen. Tämän vuoden tiedot ovat ennakollisia, ja ne perustuvat arvioihin sopimusvaikutuksista ja palkkaliukumista.