Euroopassa mennään nyt jo pakoon pakolaisia. Erityisesti saksalaisia muuttaa Unkariin, kuvankauniin Balaton-järven rannalle, koska kotimaahan on tullut liikaa turvapaikanhakijoita. Unkarissa on uudisasukkaiden mukaan ”turvallisempaa ja rauhallisempaa”, kiitos pääministeri Viktor Orbanin.
Lue myös
Konstanzista Etelä-Saksasta kotoisin oleva Liebschwagerin pariskunta asui 20 vuotta Espanjassa. Hammaslääkäri Walter Liebschwager piti vastaanottoa pienellä paikkakunnalla Valencian ja Alicanten välimaastossa.
Myös siellä elämä muuttui pariskunnan mukaan viime vuosina rauhattomaksi ja jopa vaaralliseksi pohjoisafrikkalaisten maahanmuuttajien vuoksi. Kolme ja puoli kuukautta sitten Liebschwagerit ostivat talon Unkarista, Balaton-järven länsipäästä, läheltä Keszthelyn kaupunkia.
– Halusimme samanlaisen ympäristön, johon olimme tottuneet kotiseudulla Bodenjärven rannalla, Walter Liebschwager perustelee.
Vielä tärkeämpi syy oli kuitenkin se, ettei Unkariin ole tullut viime vuosina samalla tavalla pakolaisia kuin Saksaan tai Espanjaan.
– Kun seurasimme, mitä Saksassa tapahtuu, miten paljon siellä on rikollisuutta ja miten tilanne siellä muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi, päätimme valita paikan, missä tällaista ei tapahdu, Liebschwager kertoo MTV Uutisille Hevizin kaupungin keskustassa.
– Täällä nainenkin voi lähteä mihin kellonaikaan tahansa kävelylle ja kauppaan. Täällä kukaan ei tule ahdistelemaan, Fabiola Liebschwager korostaa.
Pakolaiskriisi lisäsi kysyntää
Liebschwagerit ostivat talon kiinteistövälittäjä László Kovácsilta. Hänen mukaansa talojen ja asuntojen kysyntä on vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen kasvanut voimakkaasti.
– Asiakkaita tulee erityisen paljon Saksasta, mutta myös muualta Länsi-Euroopasta, esimerkiksi Ranskasta ja Benelux-maista, Kovács luettelee.
Hevizin kaupunginjohtaja Gábor Papp arvioi, että noin 30 prosenttia kaupungin kiinteistöistä on ulkomaalaisten, pääasiassa saksalaisten omistuksessa.
– Saksalaisten lisäksi täällä asuu enemmän ja vähemmän vakituisesti myös paljon venäläisiä, ranskalaisia ja sveitsiläisiä, Papp lisää.
Myös hän korostaa, että turvallisuus on yksi tärkeimmistä syistä, kun Länsi-Euroopasta päätetään muuttaa Balatonille.
– Nimenomaan saksalaiset sanovat sen hyvin avoimesti, Papp jatkaa.
Benzingerin pariskunta muutti Etelä-Saksasta Balaton-järvelle jo kolme ja puoli vuotta sitten eli käytännössä vuoden 2015 pakolaiskriisin kynnyksellä.
– Kun puhutaan turvapaikanhakijoista, me teimme kyllä absoluuttisesti oikean ratkaisun. Täällä tätä ongelmaa ei edelleenkään ole ja Saksassa taas tilanne pahenee koko ajan, Frank Benzinger sanoo.
Orban on sankari
Benzingerit ovat hekin László Kovácsin asiakkaita. Kiinteistövälittäjän mukaan kysyntään tuli selkeä piikki keväällä, kun tiukkaa pakolaispolitiikkaa vetävä pääministeri Viktor Orban voitti vaalit ja varmisti Fidesz-puolueelleen kahden kolmasosan enemmistön Unkarin parlamentissa.
–Kyllä minun on syytä kiittää pääministeriä siitä, että kysyntä on kasvanut, Kovács sanoo.
Myös hänen asiakkaansa ilmoittautuvat Orbanin vannoutuneiksi kannattajiksi.
– Me iloitsimme, että Orban voitti, Frank Benzinger naurahtaa.
– Tiedän, että Saksassa on paljon niitä, jotka eivät pitäneet Orbanin voittoa hyvänä, mutta me pidimme, hän alleviivaa.
Orban näyttää myös jatkavan juuri sitä tiukkaa politiikkaa, jota pakolaisia pakoon Balatonille tulevat saksalaiset kannattavat.
Unkarin hallitus on tuonut parlamenttiin lakipaketin, joka kriminalisoi turvapaikanhakijoiden auttamisen. Turvapaikanhakuprosessin auttamisesta tai rahoittamisesta voidaan tuomita vuosi vankeutta. Vastaava avustaminen on herättänyt kitkerää arvostelua myös Saksassa.
Hinta ei ratkaise
Balaton-järven rannalta saa taloja ja asuntoja yli puolet halvemmalla kuin Ranskasta tai Saksasta vastaavilta paikoilta. Hinta ei ole kuitenkaan ole edes säästäväisille saksalaisille tärkein syy muuttaa Unkariin.
– Meille hinta oli toissijainen kysymys, Walter Benzinger vahvistaa
– Minä olen ennen muuta murheellinen siitä, mitä minun kauniille kotimaalleni Saksalle on tehty. Täällä Viktor Orban on toiminut täsmälleen oikein.
Korjaus 3.6. klo 22.25: Tiivistetty otsikkoa