Tältä näyttää hurrikaanin silmässä – viitosluokkaan voimistunut Beryl vienyt jo kolmen ihmisen hengen

Hirmumyrsky Beryl voimistunut itäisellä Karibianmerellä pahimman luokan hurrikaaniksi 0:36
Video näyttää avaruudesta kuvattuna hurrikaani Berylin keskuksen, eli hurrikaanin "silmän".

Hurrikaaniasiantuntija Sam Lillon mukaan Berylistä tuli varhaisimmassa vaiheessa vuotta viitosluokkaan voimistunut hurrikaani Atlantilla.

Viitosluokan hurrikaaniksi voimistunut hirmumyrsky Beryl etenee kohti Jamaikaa itäisellä Karibianmerellä. Myrsky on viranomaisten mukaan vienyt jo ainakin yhden ihmisen hengen Saint Vincent ja Grenadiineilla ja aiheuttanut laajaa tuhoa muuallakin Karibianmeren alueella.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) on kuvaillut myrskyä mahdollisesti katastrofaaliseksi. Viitosluokka on korkein Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla. Viitosluokan hurrikaanissa tuulet puhaltavat yli 69 metriä sekunnissa.

Berylin tuulen nopeudet olivat NHC:n viimeisimmän päivityksen mukaan noin 73,6 metriä sekunnissa.

Atlantin myrskykauden ensimmäinen hurrikaani Beryl on ollut poikkeuksellinen vuodenaikaan nähden. Myräkkä oli muun muassa mittaushistorian ensimmäinen kesäkuussa nelosluokkaan äitynyt hurrikaani.

Hurrikaaniasiantuntija Sam Lillon mukaan Berylistä tuli nyt myös varhaisimmassa vaiheessa vuotta viitosluokkaan voimistunut hurrikaani Atlantilla.

Edellinen ennätys oli Emilyllä, joka voimistui hurrikaaniasteikon korkeimpaan luokkaan 17. heinäkuuta vuonna 2005. Emilystä seuraavaksi aikaisin on Allen, joka yltyi kärkiluokkaan elokuun 5. päivä vuonna 1980.

– Beryl on vasta 41. viitosluokan hurrikaani Atlantin historiankirjoissa, Lillo lisää erillisessä päivityksessä viestipalvelu X:ssä.

– Viitosluokan hurrikaanit ovat harvinaisia petoja.

NHC:n mukaan hurrikaanivaroitus on voimassa Jamaikalla ja Caymansaarilla. Myrskyn ennustetaan ohittavan Jamaikan likeltä keskiviikkona paikallista aikaa ja Caymansaaret torstaina paikallista aikaa.

Berylin liikkuessa aiemmin Karibianmerellä nelosluokan hurrikaanina varoituksia oli muun muassa Grenadassa, Barbadoksella ja Saint Luciassa.

Grenadan pääministeri matkaa tuhoalueelle

NHC:n mukaan Beryl oli aiemmin iskenyt Grenadassa Carriacoun saarelle, jossa tuulet puhalsivat päälle 67 metriä sekunnissa. Läheisillä saarilla, kuten Saint Vincent ja Grenadiineilla, nähtiin katastrofaalisia tuulia ja hengenvaarallisia myrskyvuoksia.

Barbados vaikutti säästyneen pahimmilta myrskytuhoilta. Saarivaltio sai silti osakseen kovia tuulia ja rajuja sateita, mutta viranomaiset eivät ole ilmoittaneet toistaiseksi loukkaantumisista.

Grenadan pääministeri Dickon Mitchell kuvaili myrskyn pyyhkäisseen Carriacoun maan tasalle puolessa tunnissa. Hän sanoi myös, ettei Grenada ole vielä päässyt täysin selville vesille.

Kuolemantapauksista ei ollut Mitchellin järjestämään lehdistötilaisuuteen mennessä raportoitu, mutta pääministeri tähdensi, ettei hän voi sanoa varmaksi, etteikö kuolonuhreja olisi tullut.

Uutistoimisto AFP:n Grenadan Saint Georgesta käsiinsä saamalla videolla näkyy, kuinka kaatosateet piiskaavat aluetta ja tuulenpuuskat riepovat puita.

Pääministerin kanslian Facebook-tilillä kerrottiin myöhemmin, että Mitchell matkaa hätätilaviranomaisten ja muiden virkamiesten kanssa Carriacoulle tarjotakseen apua paikallisille sekä Petite Martiniquen saaren asukkaille.

Päivityksen mukaan Beryl on aiheuttanut laajoja tuhoja ja jättänyt asukkaita vaille kotia, sähköä ja elintärkeitä tarvikkeita.

– Hätätila on edelleen voimassa. Pysykää sisätiloissa, pääministerin kanslia tähdensi aiemmin Facebookissa.

Lue myös:

    Uusimmat