Hirmumyrskyn odotetaan pysyvän voimakkaana liikkuessaan Karibianmeren halki.
Hirmumyrsky Beryl on tilastohistorian ensimmäinen kesäkuussa nelosluokkaan voimistunut hurrikaani, selviää Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) tilastoista. Beryl iski Karibianmeren Grenadaan kuuluvalle Carriacoun saarelle maanantaina.
Beryl oli rantautuessaan edelleen voimakkuudeltaan nelosluokkaa, viisiportaisen asteikon toiseksi vahvimman luokan hirmumyrsky.
Äärimmäisen vaaralliseksi kuvailtu Beryl on myös Atlantin valtameren kuluvan myrskykauden ensimmäinen hurrikaani. Kausi alkaa Atlantilla varhain kesäkuussa ja jatkuu aina marraskuun lopulle.
Hurrikaaniasiantuntija Michael Lowryn mukaan edellinen ennätys varhaisesta voimistumisesta Atlantilla oli hurrikaani Dennisillä, joka yltyi nelosluokan hurrikaaniksi heinäkuun 8. päivänä vuonna 2005.
– Totisesti ennennäkemätön hurrikaani vuodenaikaan nähden, Lowry sanoo viestipalvelu X:ssä.
Nelosluokan hurrikaanissa tuulet puhaltavat ainakin 59 metriä sekunnissa. Trooppisen hirmumyrskyn katsotaan olevan ykköstason hurrikaani, kun tuulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa.
Lue myös: Asiantuntijat hämmästyivät: Beryl-myrskyn voimassa tapahtui harvinainen muutos hengenvaaralliseen suuntaan
Hurrikaaneja tiiviiseen tahtiin?
Karibialla on annettu Berylin vuoksi hurrikaanivaroitukset Grenadan lisäksi ainakin Barbadokselle, Saint Luciaan, Saint Vincentiin, Grenadiineille ja Tobagoon.
NHC:n mukaan Beryl on tuomassa alueelle kovia sateita, tulvia sekä hengenvaarallisia myrskyvuoksia.
Berylin odotetaan pysyvän voimakkaana liikkuessaan Karibian halki. NHC on kehottanut muun muassa Dominikaanisen tasavallan, Haitin ja Jamaikan asukkaita seuraamaan tarkasti myrskytilanteen kehittymistä.
Lowry kertoi aiemmin, että Atlantilla on kirjattu mittaushistorian aikana ennen heinäkuun ensimmäistä viikkoa vain viisi vähintään kolmosluokkaan äitynyttä hurrikaania. Berylistä tuli täten kuudes.
Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) mukaan ennustettujen myrskyjen taustalla ovat ainakin merivesien korkeat lämpötilat Atlantilla sekä Tyynenmeren La Nina -sääilmiöön liittyvät olosuhteet.
Viime vuosina äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistyneet ja muuttuneet aiempaa tuhoisammiksi ilmastonmuutoksen vuoksi.