Suora lähetys, MTV seuraa: Nyt ei ehdi evakkoon, on aika suojautua – hirmumyrsky Milton yli kaksinkertaistui vuorokaudessa, video kylään saapuneesta myrskystä on kuin rintamalta

Hirmumyrsky Milton iskee Floridaan – seuraa suoraa lähetystä LIVE
Seuraa suoraa lähetystä tästä.

Jopa 74 metrin sekuntinopeudella vyöryvä Milton-hirmumyrsky on rantautunut Floridaan. MTV seuraa myrskyn käänteitä tässä artikkelissa.

Keskiviikko 9.10.

Uutiskanava CNN kertoo, että myrskyn eturintama saavutti Floridan länsirannikon Fort Myersin keskiviikkona iltaseitsemän jälkeen Suomen aikaan. Tilanne pahenee lähitunteina, ja varsinaista hurrikaania odotetaan rantautuvan keskiyöksi. Tilanne on pahimmillaan varhain aamulla Suomen aikaa neljän ja seitsemän välillä.

Myrsky saa meriveden tulvimaan pahimmillaan jopa viisi metriä normaalia korkeammalla länsirannikolla suurkaupunki Tampan ja Naplesin välillä.

Korjattu otsikkoa kello 21.08, Milton ei ole vielä varsinaisesti iskenyt Floridaan, vaan hurrikaania odotetaan rannikolle puolilta öin Suomen aikaa.

21.48: Fort Myersissa jo vakavia tuhoja

Uutiskanava CNN on julkaissut kuvia Fort Myersista Floridan länsirannikolta, johon iskeneet hirmumyrsky Miltonin tornadot ovat tuhonneet taloja, kaataneet puita ja laittaneet mutkalle 7-Eleven-myymälän.

21.45: Sääkeskus: Evakuoinnin aika on ohi, on aika mennä suojaan

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu kertoo uutispalvelu X:ssä, että Floridassa on nyt syytä suojautua Miltonilta, sen myrskypuuskilta, rankkasateilta ja tornadoilta.

– Pysy sisällä ja seuraa tilannetta, ellet joudu hengenvaaraan.

21.21: Milton yli kaksinkertaistui vuorokaudessa

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Milton-hurrikaanin fyysinen koko on yli kaksinkertaistunut vuorokaudessa. Hurrikaanin koko määritellään sen mukaan, kuinka laajalla alueella sen keskuksen ympärillä on trooppisia myrskytuulia (17–25 m/s). Tämä alue ulottui tiistaina 105 mailin, eli 169 kilometrin päähän keskuksesta. Nyt se ulottuu 250 mailin, eli yli 400 kilometrin päähän.

21.05: Tulvatilanne on pahempi miltä näyttää – syynä laskuvesi

Meriveden korkeus on alkanut nousta Floridan länsirannikolla jo uhkaavasti, mutta tavalliselle pulliaiselle se ei kenties välity videokuvista. Floridan meteorologit kertovat uutispalvelu X:ssa, että merenpinta on noussut siitä huolimatta, että parhaillaan on laskuveden aika. Merenpinnan kuuluisi olla nyt siis huomattavasti matalammalla.

20.57: Hurrikaani Miltonin keskus 240 kilometriä Tampasta

Kansallinen hurrikaanikeskus kertoo hurrikaani Miltonin keskuksen olevan nyt 240 kilometriä lounaaseen Floridan Tampasta. Myrskypuuskien nopeus on lujimmillaan 215 kilometriä tunnissa, eli lähes 60 metriä sekunnissa. Milton on yhä kategorian neljä hurrikaani viisiportaisessa asteikossa, mutta sen arvioidaan heikentyvän kategoriaan kolme ennen rantautumistaan. (Reuters)

20.45: Tampassa asuva suomalainen Otto Öhman aikoo linnoittautua asuntoonsa

Kuten Naplesissa asuva Maarit Merla, myös Tampassa asuva Otto Öhman aikoo linnoittautua toisen kerroksen asuntoonsa myrskyn ajaksi. Hän kertoo MTV Uutisille asuvansa juuri pakollisen evakuointialueen ulkopuolella ja mahdollisen tulva-alueen ulkopuolella.

– Tällä hetkellä pientä sadetta ja kevyttä tuulta mutta noin 6 tunnin päästä pitäisi alkaa tapahtua, Öhman viesti ennen iltakahdeksaa Suomen aikaa.

20.35: Hurrikaanikeskus: Lähitunteina tilanne heikkenee pahasti

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen johtaja Michael Brennan kommentoi CNN:lle, että olosuhteet Floridassa heikkenevät merkittävästi lähitunteina.

Brennanin mukaan on vielä vaikea arvioida, milloin hurrikaani iskee voimakkaimmin Floridaan – ja mihin siellä.

– Pienikin nykäys voi vaihtaa (myrskyn ytimen) sijainti 10 tai 20 maililla (16–32 kilometriä), joten siksi olemme määritelleet riskialueen niin suureksi.

Tältä aallot näyttivät illalla Floridan "Pietarissa", St. Petersburgissa.

20.18: Biden: Hinnat pyritään pitämään vakaina

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan hänen hallintonsa aikoo painostaa yrityksiä pitämään hinnat vakaina Milton-hurrikaanin kastellessa Floridaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Näin ollen ihmiset voisivat ostaa bensiiniä, lentoja ja muita tarvittavia tavaroita maksamatta liikaa.

20.13: Tulvat voivat jatkua jopa viikon

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelun NWS:n johtajan mukaan hurrikaani Miltonin aiheuttamat tulvat voivat kestää noin viikon viemäröintivaikeuksien vuoksi. Asiasta uutisoi Reuters.

Lue lisää:

MTV Uutiset haastatteli aiemmin keskiviikkona Naplesissa asuvaa Maarit Merlaa.

Vaikka Milton heikkenikin korkeimman viitosluokan myrskystä nelosluokkaan, myrskyn voima säilyi edelleen tappavana.

Asiaa pahensi se, ettei Florida ole vielä kunnolla toipunut edellisestä hirmumyrskystä, Helenestä, joka tappoi Floridassa ja muissa osavaltiossa yhteensä ainakin 230 ihmistä ja aiheutti suuria aineellisia vahinkoja.

Helene oli pahin Yhdysvaltojen mantereelle iskenyt luonnonkatastrofi sitten vuoden 2005 Katrina-myrskyn.

– Edellisellä kerralla vesi nousi vyötäisilleni saakka. Tällä kertaa otan perheeni ja lähden, vakuutti pastori Emmanuel Parks, 36.

Erittäin vaarallisesta myrskystä huolimatta kaikki osavaltion asukkaat eivät olleet nytkään lähdössä pakoon. John Gomez, 75, oli päinvastoin saapunut paikalle Chicagosta pelastaakseen Floridan asuntonsa.

– On hyvä olla täällä siltä varalta, että jotain tapahtuu, Gomez perusteli.

Tampan kaupungin pormestarin Jane Castorin viesti paikalle jääville oli yönsynkkä.

– Jos aiotte jäädä jollekin evakuointialueista, tulette kuolemaan, pormestari viestitti CNN-uutiskanavalla.

Lentoyhtiöt olivat lisänneet lentojaan Floridasta sisämaahan. Maantiet olivat monin paikoin täysin tukossa ihmisten pyrkiessä pois myrskyn tieltä. Monilta pääteiden huoltoasemilta polttoaine oli myyty loppuun.

Kuuban Havannassa Milton aiheutti massiivisia rankkasateita, kuten kuva kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat