Hirmumyrsky Yagi aiheuttanut ainakin 74 ihmisen kuoleman Myanmarissa

Kaakkois-Aasiassa riehunut hirmumyrsky Yagi on perjantai-iltaan mennessä aiheuttanut ainakin 74 ihmisen kuoleman Myanmarissa, maan valtiollinen media kertoo. Lisäksi ainakin 89 ihmisen kerrotaan olleen kateissa.

Maata hallitseva sotilasjuntta oli kertonut aiemmin, että Yagi-taifuuni oli aiheuttanut 33 ihmisen kuoleman ja yli 235 000 ihmistä oli joutunut pakenemaan kodeistaan.

Etsintä- pelastusoperaatiot ovat edelleen käynnissä. Valtionmedia kertoo myös, että yli 65 000 taloa ja viisi patoa on tuhoutunut.

Maanvyörymistä on raportoitu mäkisillä alueilla, mutta tietojen kerääminen on ollut haastavaa, koska teitä ja siltoja on vaurioitunut ja puhelin- ja internetyhteyksiä katkennut.

Myanmarin etelä- ja keskiosissa virtaavien Sittaung- ja Bago-jokien vedenpinnat ovat yhä vaarallisen korkealla, mutta valtiollisen median mukaan niiden odotetaan laskevan lähipäivinä.

Yagi iski Kaakkois-Aasiaan viime viikonloppuna. Myrskyn vuoksi Myanmarissa, Vietnamissa, Laosissa ja Thaimaassa on kuollut tulvissa ja maanvyörymissä yhteensä lähes 350 ihmistä.

Thaimaan ilmatieteen laitos on varoittanut rankkasateista provinsseissa, jotka sijaitsevat Mekong-joen varrella. Mekong on yksi maailman suurimmista joista ja virtaa Kaakkois-Aasiassa useiden valtioiden alueilla.

Sotilasjuntta pyysi apua

Myanmarissa vuonna 2021 vallan kaapannut sotilasjuntta pyysi eilen ulkomailta apua tuhojen vuoksi.

Avunpyyntö on harvinaislaatuinen, sillä maata hallitseva sotilasjuntta on aiemmin estänyt humanitaarisen avun ulkomailta. Viime vuonna se perui matkustusluvat avustusryhmiltä, jotka yrittivät auttaa maahan iskeneen Mocha-hirmumyrskyn uhreja. YK arvosteli päätöstä tuolloin käsittämättömäksi.

Muutaman vuoden takainen vallankaappaus syöksi maan katastrofiin, ja tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa asevoimien käsissä. Vallankaappauksen vuoksi yli 2,7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Rankat monsuunisateet riepottelevat vuosittain Kaakkois-Aasiaa, mutta ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos on johtanut voimakkaampiin sääilmiöihin, joiden myötä tuhoisat tulvat voivat olla aiempaa todennäköisempiä.

Heinäkuun lopussa julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa sen, että trooppiset hirmumyrskyt syntyvät Kaakkois-Aasiassa aiempaa lähempänä rannikkoa, voimistuvat nopeammin ja pysyttelevät kauemmin maan yllä.

Lue myös:

    Uusimmat